X

Molecule de apă, descoperite într-un mineral adus de pe Lună

Molecule de apă, descoperite într-un mineral adus de pe Lună

Oamenii de ştiinţă dintr-o echipă chineză au identificat, într-un eşantion adus de pe Lună de sonda spaţială Chang’e-5, un tip de mineral care conţine apă în structura sa moleculară, informează agenţia de presă Xinhua, potrivit agerpres.ro.

Tot mai multe dovezi par să indice existenţa apei sau a gheţii pe suprafaţa Lunii, însă aceasta este prezentă cel mai probabil sub forma substanţelor din categoria hidroxilului (radical monovalent format dintr-un atom de hidrogen şi un atom de oxigen – n.red.).

În prezent, echipa coordonată de cercetători de la Institutul de Fizică din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe a descoperit un mineral hidratat care conţine până la şase molecule de apă cristalină.

Potrivit unui studiu publicat recent în revista Nature Astronomy, moleculele de apă reprezintă aproximativ 41% din masa totală a mineralului.

Potrivit cercetătorilor chinezi, descoperirea reprezintă prima detectare directă a apei moleculare în regolitul lunar, evidenţiind o formă reală a moleculelor de apă şi amoniu de pe scoarţa lunară.

Structura şi compoziţia acelui mineral prezintă asemănări izbitoare cu cele ale unui mineral găsit în proximitatea vulcanilor de pe Terra. De asemenea, contaminarea terestră şi gazele de eşapament ale rachetelor au fost excluse de pe lista potenţialelor surse de origine ale acestui hidrat, potrivit autorilor studiului.

Descoperirea a scos la iveală o formă potenţială în care moleculele de apă pot exista pe suprafaţa lunară: sărurile hidratate. Spre deosebire de gheaţa obişnuită, care este volatilă, aceşti hidraţi sunt foarte stabili în regiunile cu latitudini ridicate de pe Lună, chiar şi în zonele luminate de Soare.

Oamenii de ştiinţă spun că noua descoperire deschide noi posibilităţi pentru dezvoltarea şi utilizarea viitoare a resurselor de apă de pe Lună.

Utilizarea in situ a resurselor de pe Lună va sta la baza înfiinţării unei staţii lunare care va fi locuită de oameni pe termen lung. China îşi propune să construiască modelul de bază al unei staţii internaţionale de cercetare lunară până în 2035.

Tags: adus de pe Lunădescoperiteîntr-un mineralMolecule de apă
Categorii: DiverseȘtirile zilei