Mongolia: Manifestații de Ulan Bator împotriva corupţiei

Publicat:

Mii de mongoli s-au adunat joi la Ulan Bator pentru a cere demisia preşedintelui Parlamentului, acuzat că a vândut posturi guvernamentale, în timp ce unii manifestanţi şi-au instalat şi iurte sfidând gerul într-o piaţă din capitală pe o temperatură de minus 20 de grade, potrivit agerpres.

Potrivit organizatorilor, 60.000 de manifestanţi au ieşit în stradă, în timp ce un jurnalist de la agenţia France Presse aflat la faţa locului le-a evaluat numărul la 10.000.


Citește și : Orban consideră că trebuie să se „lupte“ cu Macron deoarece este liderul forţelor „pro-imigraţie”

Aceasta este a doua manifestaţie după cea de la sfârşitul lunii decembrie care a adunat la Ulan Bator cetăţeni mongoli exasperaţi de scandalurile de corupţie şi deturnare de fonduri publice implicând personalităţi politice de rang înalt.

Majoritatea manifestanţilor s-au adunat în Piaţa Sukhbaatar. La căderea nopţii, pe minus 22 de grade, aproape douăzeci de iurte au fost instalate în faţa unui monument impunător dedicat lui Ginghis Han. Unii manifestanţi au ameninţat că vor face greva foamei.

“Dacă multe persoane încep greva foamei, vom participa de asemenea la greva foamei, în calitate de reprezentanţi, membri ai parlamentului”, a declarat deputatul Bold Luvsanvandan, care este unul dintre organizatorii manifestaţiei.

Protestatarii cer demisia preşedintelui parlamentului, Enkhbold Miyegombo, acuzat că a vândut posturi guvernamentale, precum cele de viceministru sau secretar de stat, şi că a strâns cel puţin 60 de miliarde de tugrici (aproximativ 20 milioane de euro).

Apelurile la demisie au început după eşecul unei moţiuni de cenzură în noiembrie 2018 în parlament, având ca scop plecarea prim-ministrului mongol şi a guvernului său, în plin scandal de corupţie implicând politicieni de rang înalt.

Citește și : SUA nu vor recunoaşte preşedinţia lui Maduro (Bolton)

Instabilitatea politică este o problemă constantă în tânara democraţie mongolă, care a adoptat prima sa Constituţie în 1992, după decenii de comunism. De atunci, în Mongolia s-au succedat 15 guverne.

De la moţiunea de cenzură din noiembrie, 40 de deputaţi au boicotat şedinţele plenare şi Parlamentul nu şi-a mai putut ţine reuniunile timp de cinci săptămâni, întârziind activitatea sa legislativă şi numirea miniştrilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Circa 60 de case vor fi eficientizate energetic cu sprijinul FEERM

Circa 60 de case vor fi eficientizate energetic cu sprijinul FEERM Aproximativ 60 de case vor fi eficientizate energetic, anunță Centrul Național pentru Energie Durabilă...

Statele americane care vor decide câştigătorul în cursa pentru Casa Albă

Statele americane care vor decide câştigătorul în cursa pentru Casa Albă În doar o lună, aproximativ 150 de milioane de americani vor vota pentru Kamala...

Microbuze ticsite cu lemne fără acte de proveniență, stopate la Leova

Microbuze ticsite cu lemne fără acte de proveniență, stopate la Leova În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei...

Studierea noilor terapii personalizate împotriva cancerului ar putea ‘transforma’ modul de tratare a bolii

Studierea noilor terapii personalizate împotriva cancerului ar putea 'transforma' modul de tratare a bolii Oamenii de ştiinţă au început un studiu clinic pe scară largă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.