O montare neobişnuită a celebrei opere “Carmen” va fi prezentată pe scena operei din Florenţa

Publicat:

Şi, la sfârşit, Carmen îl omoară pe Don José… Aceasta este varianta surprinzătoare de final propusă de regizorul Leo Muscato pentru o montare neobişnuită a celebrei opere “Carmen”, de G. Bizet, care va fi prezentată din această săptămână pe scena operei din Florenţa (Teatro del Maggio), informează AFP.

“Ideea mi-a fost sugerată de către directorul operei care a vrut să găsesc o modalitate astfel încât Carmen să nu fie ucisă”, aşa cum se întâmplă în libretul original, a declarat Leo Muscato pentru AFP.


“El crede că, în timpurile noastre, marcate de flagelul violenţei împotriva femeilor, este de neconceput să aplaudăm uciderea uneia dintre acestea”, a adăugat regizorul care va prezenta în capitala Toscanei o versiune contemporană a celebrei opere, unul dintre spectacolele cel mai des jucate din lume, potrivit agerpres .

Leo Muscato a mărturisit că iniţial a fost “deconcertat” de cererea directorului deoarece destinul morţii lui Carmen constituie motorul capodoperei lui Georges Bizet, a cărei premieră a avut loc la “Opéra Comique” din Paris, la 3 martie 1875.

Citește și : Coliziune violentă între două aeronave, pe aeroportul Pearson din Toronto, fără a fi înregistrate victime

Chiar înainte de a fi văzut, spectacolul florentin – a cărui premieră este programată pe data de 7 ianuarie la Teatro del Maggio – a stârnit dezbateri aprinse printre critici, unii salutând abordarea regizorului, ancorată în realitatea contemporană, iar alţii denunţând “sacrilegiul” comis acesta.

În opera lui Bizet, Carmen, o boemă seducătoare şi rebelă, este înjunghiată de brigadierul Don José, îndrăgostit nebuneşte de ea, care o urmăreşte gelos.

“La o lună de la propunerea regizorului, m-am întors cu soluţia mea în care Carmen nu moare, ci se apără împotriva atacatorului într-un mod neaşteptat, cum ar face oricine în locul ei”, explică Leo Muscato.

Fără a dezvălui resortul dramatic pe care îl foloseşte, regizorul – care dă asigurări că a respectat cu scrupulozitate muzica originală şi libretul – sugerează că o crimă este singura soluţie pentru o femeie pe punctul de a fi ucisă.

“Don José îşi dă seama că împingând-o pe Carmen la un astfel de gest extrem este ca şi cum o ucide, astfel că ultimele sale cuvinte ‘Puteţi să mă arestaţi. Eu sunt cel care a omorât-o’ capătă o dimensiune simbolică”, explică el.

O altă libertate luată de Leo Muscato este cea de a plasa acţiunea montării sale într-o tabără de romi la începutul anilor ’80. Montarea prezintă evacuarea taberei ilegale de către poliţie şi drama lui Carmen, o muncitoare la o fabrică de ţigări din apropierea taberei, bătută în mod repetat de Don José, un poliţist irascibil şi violent.

“Nu este vorba însă de violenţă gratuită”, explică el. “Don Jose este un om care luptă cu demonii săi interiori, are momente de blândeţe şi generozitate, apoi accese de mare violenţă, aşa cum se întâmpla în casele unde au loc violenţe conjugale”, adaugă Muscato.

“Bizet a plasat ‘Carmen’ în 1830, cu patruzeci şi cinci de ani înainte de prima sa interpretare. Am pus deci aceeaşi distanţă între versiunea mea şi momentul în care este jucată pentru ca spectatorii să fie plasaţi în acelaşi context temporal faţă de operă”, argumentează regizorul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.