X

Moscheea Tewhid, ‘autorizată să-şi reia activităţile’ la Viena după atentatul de pe 2 noiembrie

Consiliul reprezentativ al musulmanilor din Austria (IGGO) a informat luni autorităţile de stat că va permite redeschiderea unui lăcaş de rugăciune închise după atentatul de pe 2 noiembrie de la Viena printr-o decizie ‘arbitrară’, transmite AFP, potrivit agerpres.

Moscheea Tewhid este ‘autorizată să-şi reia activităţile’ la Viena, a declarat luni pentru AFP purtătoarea de cuvânt a IGGO, Valerie Mussa.

Citește și : Raport OIAC: Damascul a folosit arme chimice într-un atac din 2018

Ministrul pentru culte, Susanne Raab, a calificat această decizie ca ‘de neînţeles şi iresponsabilă’.

În urma atentatului în care au fost ucişi patru oameni în centrul Vienei, guvernul cancelarului conservator Sebastian Kurz ordonase închiderea a două lăcaşuri de cult frecventate de atacator şi care, potrivit autorităţilor, ar fi contribuit la radicalizarea lui.

IGGO, care administrează 360 de lăcaşuri, se conformase şi procedase la închiderea moscheii Tewhid ‘din precauţie’, dat fiind că autorităţile îi comunicaseră că reprezenta ‘un pericol iminent în legătură directă cu atentatul’, a menţionat IGGO într-un comunicat.

‘Cu toate acestea, după o analiză aprofundată, tribunalul de arbitraj intern al IGGO a stabilit că autorităţile nu aveau nicio dovadă în sprijinul acestor acuzaţii’, a adăugat IGGO.

Orice închidere trebuie să fie ‘motivată de fapte şi nu poate în niciun caz să fie efectuată în mod arbitrar’, a reacţionat preşedintele IGGO, Umit Vural.

IGGO depusese două recursuri, contestând faptele care îi erau reproşate.

În martie, a obţinut câştig de cauză într-unul din recursuri, tribunalul comercial considerând IGGO că nu încălcase dreptul penal, ci doar îşi pusese la dispoziţie lăcaşurile unor terţi pentru practica religioasă.

La 2 noiembrie, Kujtim Fejzulai, un tânăr de 20 de ani născut şi crescut la Viena, a împuşcat mortal patru trecători şi a rănit mai mult de 20 de persoane pe străzile din centrul capitalei, înainte de a fi ucis de poliţie.

Citește și : Trump vrea ca un vaccin anti-covid să se numească TRUMPCINE şi-l desfiinţează pe Fauci: O NULITATE!

Agresorul, care avea dublă cetăţenie, austriacă şi nord-macedoneană, fusese eliberat condiţionat din detenţie în decembrie, după o condamnare pentru tentativa de a se alătura luptătorilor Statului Islamic în Siria.

În jur de zece presupuşi complici se află în arest, iar un alt suspect a fost reţinut de poliţie săptămâna trecută.

Tags: AustriaIGGÖSebastian KurzViena
Categorii: Diaspora