Moscheile din Turcia, redeschise pentru rugăciuni colective

Publicat:

Mai multe mii de credincioşi au luat parte vineri la rugăciuni colective organizate în moschei în Turcia, după mai bine de două luni de interdicţie în cadrul măsurilor menite să stopeze pandemia provocată de noul tip de coronavirus, informează sâmbătă AFP, potrivit agerpres.

În curtea celebrei Moschei Albastre din Istanbul, sute de enoriaşi, cu măşti de protecţie pe faţă, s-au rugat pe covoraşe amplasate la un metru unul de altul.


Citește și : Brazilia devansează Spania și urcă pe locul al cincilea în privinţa deceselor de COVID-19

Nu departe de acolo, alte mii de enoriaşi se aflau în interiorul şi în faţa moscheii Faith, în timp ce pisici se plimbau printre rândurile de credincioşi, transmite France Presse.

Angajaţi municipali distribuiau gel dezinfectant şi covoraşe de rugăciune de unică folosinţă, în timp ce dintr-un difuzor erau transmise mesaje de prevenţie: necesitarea de a purta mască şi de a respecta distanţa de siguranţă.

Membri ai clerului musulman au recitat la rândul lor rugăciuni la Sfânta Sofia – transformată în muzeu după ce a fost o biserică creştină, apoi o moschee – pentru a marca o nouă aniversare de la cucerirea oraşului Constantinopol, astăzi Istanbul, în 1453 de către otomani.

“Este foarte important să celebrăm a 567-a aniversare de la cucerire (…) prin rugăciuni la Hagia Sofia (Sfânta Sofia)”, a spus preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a participat la această ceremonie prin conferinţă video.

În alte oraşe ale Turciei, enoriaşii s-au rugat vineri în pieţe sau pe stadioane, potrivit mass-media turce.

Citește și : Trump: SUA încetează relaţia cu OMS

Rugăciunile colective au fost interzise provizoriu la 17 martie, în cadrul dispoziţiilor puse în aplicare pentru încetinirea răspândirii noului tip de coronavirus în Turcia. Însă guvernul turc, care afirmă că a reuşit să stăpânească pandemia, a relaxat restricţiile în ultimele săptămâni.

Joi, preşedintele Erdogan a anunţat redeschiderea începând de lunea viitoare a restaurantelor, cafenelelor şi bibliotecilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.