X

Moscova a condiţionat schimbul de prizonieri de livrarea unui fost şef militar separatist, potrivit Kievului

Rusia a condiţionat orice schimb de prizonieri cu Ucraina de livrarea lui Volodimir Ţemah, fost şef militar separatist prorus, al cărui nume a fost citat în ancheta referitoare la prăbuşirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, doborât de o rachetă rusească în 2014 deasupra zonei de conflict din estul Ucrainei, a declarat sâmbătă un responsabil ucrainean de rang înalt, potrivit AFP, scrie agerpres.

Fost responsabil al ‘apărării antiaeriene’ a separatiştilor proruşi, încarcerat de Kiev din iunie, Volodimir Ţemah, în vârstă de 58 de ani, a fost livrat Moscovei în cadrul unui schimb de prizonieri fără precedent, criticat şi de Olanda.

Citește și : Uraganul Dorian a trecut de Carolina de Nord şi se îndreaptă spre estul Canadei

‘Absenţa lui Ţemah de pe lista persoanelor schimbate ar fi provocat automat oprirea negocierilor cu Rusia’, a declarat şeful serviciilor ucrainene de securitate, Ivan Bakanov, pentru agenţia Interfax-Ucraina, la scurt timp după schimbul a 70 de prizonieri între Kiev şi Moscova.

Potrivit lui Bakanov, această ‘exigenţă a Moscovei’ este ‘o nouă dovadă a implicării ruse în prăbuşirea zborului MH17’.

Rusia respinge categoric orice implicare în tragedia aviatică, soldată cu 196 de morţi, printre care 196 de olandezi.

De altfel, Olanda şi-a exprimat imediat ‘regretul’ faţă de decizia Kievului. Guvernul olandez a consultat Ucraina ‘în mai multe rânduri şi la cel mai înalt nivel’ pentru ca Volodimir Ţemah să nu fie inclus în acest schimb, a precizat ministrul de externe Stef Blok într-o scrisoare către Camera legislativă inferioară.

‘Am fi dorit să fie disponibil pentru anchetă’, a declarat pentru AFP Brechtje van de Moosdijk, purtător de cuvânt al grupului de anchetă privind MH17, după eliberarea condiţionată a lui Ţemah joi.

Ţemah a putut fi în sfârşit interogat de anchetatorii olandezi înaintea acestui schimb de prizonieri, a declarat pentru AFP o sursă informată.

Citește și : 52% dintre italieni au o opinie negativă despre noul guvern Conte (sondaj)

‘A fost interogat’ înaintea efectuării schimbului, a declarat sâmbătă, la rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, fără a preciza de către cine. ‘Am făcut tot ceea ce ni s-a cerut. Era complicat. Mă temeam ca schimbul să nu eşueze din cauza asta’, a adăugat el.

Ţemah, capturat în iunie de serviciile secrete ucrainene, era judecat la Kiev pentru ‘participare la o organizaţie teroristă’, formulă folosită de autorităţi pentru acţiunile militare ale separatiştilor.

Tags: anchetaMH17prizonierirusiaucrainaVolodimir Ţemah
Categorii: Diaspora