X

Moscova acuză Parisul că refuză să coopereze în cazul arestării lui Pavel Durov

Moscova acuză Parisul că refuză să coopereze în cazul arestării lui Pavel Durov

Ambasada Rusiei la Paris a acuzat duminică autorităţile franceze că „refuză să coopereze” cu Moscova în urma arestării în Franţa a lui Pavel Durov, CEO al aplicaţiei de mesagerie Telegram, care are dublă cetăţenie rusă şi franceză.

„Am cerut imediat autorităţilor franceze să explice motivele reţinerii sale şi am cerut ca drepturile sale să fie protejate şi să i se acorde acces consular. Până în prezent, partea franceză a refuzat în continuare să coopereze pe această temă”, a acuzat ambasada Rusiei la Paris, citată de agenţia de presă Ria Novosti, potrivit stiripesurse.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Miliardarul Pavel Durov, CEO al aplicaţiei de mesagerie Telegram, a fost arestat pe aeroportul Bourget din apropiere de Paris sâmbătă seara, au anunţat TF1 şi BFMTV, citând surse sub acoperirea anonimatului, relatează Reuters.

Reţeaua Telegram, deosebit de influentă în Rusia, Ucraina şi republicile fostei Uniuni Sovietice, este clasată ca una dintre principalele platforme de social media după Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok şi WeChat. Aceasta îşi propune să atingă un miliard de utilizatori în următorul an.

Cu sediul în Dubai, Telegram a fost fondată de Pavel Durov. În vârstă de 39 de ani, acesta s-a născut în Rusia, ţară pe care a părăsit-o însă în 2014 după ce a refuzat să se conformeze cererilor guvernului de a închide comunităţile care făceau opoziţie pe platforma sa de social media VK, pe care a vândut-o.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

În momentul arestării sale în Franţa, pe pista aeroportului Bourget, Durov călătorea la bordul avionului său privat, a relatat TF1. El venea din Azerbaidjan, era însoţit de un bodyguard şi de o femeie şi a fost arestat în jurul orei locale 20:00 (21:00, ora României). Potrivit BFMTV, el are şi cetăţenie franceză.

Durov era vizat de un mandat de arestare în Franţa în cadrul unei anchete preliminare a poliţiei deschise pentru lipsa moderării de conţinut pe Telegram, ceea ce, în opinia poliţiei, a permis ca activitatea infracţională să continue nestingherită pe platforma sa criptată, fiind vorba inclusiv de spălare de bani, trafic de droguri şi partajarea de conţinut pedofil, infracţiuni de care Durov s-ar face complice în calitatea sa de şef al platformei.

Tags: moscovaparisPavel Durov
Externe