X

Moscova cheamă Hamasul la ordine

Moscova cheamă Hamasul la ordine

Ministerul rus de Externe a anunţat că a primit o delegaţie din partea mişcării Hamas. Guvernul de la Moscova a cerut organizației islamiste palestiniene să elibereze ostaticii pe care grupul îi ține în Gaza, inclusiv trei cetățeni ruși, scrie EL MUNDO, potrivit stiripesurse.ro.

“În timpul întâlnirii, atenția s-a concentrat asupra confruntării actuale din zona de conflict israeliano-palestiniană, cu care criza umanitară din Fâșia Gaza a atins proporții catastrofale”, a explicat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.

Citeşte şi: Maia Sandu a discutat cu antreprenorii din Fălești – Stiripesurse.md

Ministerul a raportat că Mihail Bogdanov, adjunct al ministrului de Externe, l-a primit pe șeful pentru relații internaționale al Hamas, Abu Marzuk. Într-o declarație separată, emisă ulterior, Ministerul rus de Externe a spus că Bogdanov a purtat discuții și cu ambasadorul Israelului în Rusia, Simona Halperin.

Moscova cheamă Hamasul la ordine

În fața delegației palestiniene, “partea rusă a subliniat necesitatea eliberării rapide a civililor capturați în timpul atacurilor din 7 octombrie 2023 și deținute de facțiunile palestiniene, inclusiv trei cetățeni ruși”.

Ambasadoarea israeliană “a fost informată și despre eforturile hotărâte ale diplomației ruse în interesul eliberării imediate și necondiționate a civililor reținuți în Fâșia Gaza, inclusiv a rușilor”, a mai precizat Guvernul Rusiei.

Rusia și-a reiterat angajamentul față de un acord cuprinzător în Orientul Mijlociu, bazat pe deciziile Consiliului de Securitate al ONU, dar din octombrie, Moscova s-a apropiat de tezele palestiniene. De la Kiev, Kirilo Budanov, cel mai înalt oficial al serviciilor secrete din Ucraina, a susținut recent că Moscova i-ar fi furnizat Hamasului arme confiscate din Ucraina, în ceea ce ar părea a fi o modalitate perfectă de a acoperi urmele Rusiei. Dar experții au avertizat că, în ciuda prieteniei de decenii dintre Rusia, Hamas și Iran, nu există dovezi concrete că Rusia ar fi furnizat arme.

Tags: Abu Marzukfasia gazahamasMihail BogdanovmoscovarusiaSimona Halperin
Externe