Moscova denunţă o ‘abordare neprietenoasă’ a Chişinăului

Publicat:

Ministerul rus de Externe, prin vocea purtătoarei sale de cuvânt Maria Zaharova, a denunţat marţi o “abordare neprietenoasă” din partea Chişinăului faţă de Rusia, după ce autorităţile moldovene au interzis angajaţilor Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova să participe la monitorizarea alegerilor desfăşurate duminică în Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia pentru funcţia de başcan (guvernator), relatează RIA Novosti şi TASS, potrivit agerpres.

“Reprezentanţii Rusiei au participat întotdeauna la observarea alegerilor pentru şeful acestei regiuni. Din păcate, de această dată Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova nu i-a fost oferită o astfel de posibilitate, spre deosebire de angajaţi diplomatici dintr-o serie de alte ţări. Autorităţile moldovene au răspuns prin refuz la apeluri făcute în acest sens” de misiunea diplomatică rusă, declară Zaharova într-un comunicat al diplomaţiei ruse.


Citeşte şi: Berlinul anunţă că diplomaţii germani declaraţi indezirabili în Rusia au revenit în Germania – Black News

Invitarea observatorilor internaţionali la alegerile naţionale şi locale este o chestiune internă a fiecărui stat, a spus ea, adăugând că, în conformitate cu Convenţia din 2002 privind standardele alegerilor democratice, drepturile şi libertăţile electorale în statele membre CSI, Republica Moldova s-a angajat să “depună eforturi pentru a facilita accesul observatorilor internaţionali la procesele electorale desfăşurate la un nivel inferior celui naţional, până la nivel municipal (local)”.

Un angajament similar se regăseşte şi în Documentul de la Copenhaga al OSCE din 1990, ceea ce a fost confirmat în repetate rânduri în deciziile ulterioare ale Organizaţiei, a afirmat Maria Zaharova în comentarii postate pe site-ul oficial al MAE rus.

“Astfel, Chişinăul a dat dovadă, încă o dată, de o abordare neprietenoasă faţă de Rusia şi şi-a demonstrat înclinaţia pentru aplicarea dublelor standarde”, a spus Zaharova.

“Aşteptăm cu nerăbdare al doilea tur de scrutin şi sperăm că alegătorilor li se va oferi posibilitatea de a-şi exprima cu adevărat voinţa. Sperăm că conducerea nou-aleasă a regiunii va continua linia dezvoltării legăturilor tradiţionale cu ţara noastră şi cu regiunile ruse”, a concluzionat ea.

Candidata Partidului Şor (prorus), Evghenia Guţul, şi candidatul Partidului Socialiştilor (prorus), Grigori Uzun, s-au clasat pe primele două locuri la alegerile pentru funcţia de başcan al UTA Găgăuzia, urmând să se confrunte în turul doi, la 14 mai, într-un scrutin cu o semnificaţie puternic geopolitică, potrivit presei de la Chişinău.

Evghenia Guţul a obţinut 14.836 de voturi, potrivit rezultatelor preliminare, publicate de Comisia Electorală Centrală de la Comrat (centrul administrativ al Găgăuziei), iar Grigori Guzun – 14.849 de voturi.

Citeşte şi: Infirmierii din Anglia fac din nou în grevă pentru a obţine salarii mai mari

Printre cei opt candidaţi care au concurat la alegerile de duminică s-a numărat şi Victor Petrov, susţinut de preşedintele Tatarstanului, care nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova.

Într-o declaraţie făcută cu câteva zile înaintea scrutinului, preşedinta Maia Sandu a declarat că foarte mulţi candidaţi la funcţia de başcan al Găgăuziei sunt “mai degrabă agenţi ai Federaţiei Ruse decât politicieni care îşi doresc să lucreze pentru cetăţenii din Autonomia Găgăuză”. Găgăuzia este “dominată probabil total de propaganda rusă”, fiindcă oamenii din această regiune nu înţeleg limba română, a declarat ea. În acest sens, Maia Sandu a menţionat că insistă de foarte mult timp pe programul de studiere al limbii române pentru ca locuitorii regiunii “să se integreze în societate”, potrivit portalului Newsmaker.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.