X

Moscova denunţă o ”campanie de informare preelectorală” a SUA şi ameninţă cu acţiuni de răspuns

Moscova denunţă o ”campanie de informare preelectorală” a SUA şi ameninţă cu acţiuni de răspuns

Moscova va viza media americane ca răspuns la acţiunile SUA împotriva televiziunii de stat ruse RT, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova, care a calificat sancţiunile americane drept “campanie de informare preelectorală orchestrată” de SUA, informează Reuters şi AFP, potrivit stiripesurse.ro.

“Este vorba evident de o operaţiune, de o campanie de informare (…) care a fost pregătită demult şi care este necesară odată cu apropierea ultimei faze a ciclului electoral” din SUA, a denunţat Zaharova într-un interviu pentru agenţia de presă RIA Novosti.

Citeşte şi: De ce sunt românii bolnavi, săraci și fără prea multă școală – Stiripesurse.md

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse a afirmat că, “fără îndoială”, Moscova pregăteşte un răspuns la aceste noi sancţiuni, care “fac să se cutremure toată lumea”, cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale din SUA. Zaharova a descris sancţiunile americane drept “o vânătoare de vrăjitoare”, menită să sperie populaţia SUA.

Moscova denunţă o ”campanie de informare preelectorală” a SUA şi ameninţă cu acţiuni de răspuns

“Va exista un răspuns la acţiunile autorităţilor SUA, care contravin direct obligaţiilor lor în ceea ce priveşte asigurarea accesului liber la informaţie şi pluralismul media”, a declarat Zaharova, potrivit Reuters.

Miercuri, autorităţile americane au dezvăluit o serie de măsuri, printre care urmăriri penale şi sancţiuni, pentru a răspunde tentativelor de ingerinţă în alegerile din SUA, tentative pe care ea le impută rivalului său rus.

Astfel, SUA au anunţat confiscarea a 32 de nume de domeniu utilizate de Moscova, potrivit Washingtonului, în cadrul unei “campanii menite să influenţeze rezultatul” viitoarelor alegeri prezidenţiale, precum şi sancţiuni împotriva a 10 indivizi, dintre care şase responsabili ai RT, inclusiv redactorul-şef Margarita Simonian şi două persoane inculpate.

Moscova denunţă o ”campanie de informare preelectorală” a SUA şi ameninţă cu acţiuni de răspuns

Preşedintele rus Vladimir Putin “este la curent” cu aceste operaţiuni de ingerinţă electorală, a afirmat Casa Albă.

La rândul său, Departamentul de Stat american a impus restricţii de eliberare a vizelor la adresa grupului media din care face parte RT, Rossia Segodnia, precum şi altor filiale ale acestei companii.

RT, media publică lansată în 2005, este acuzată de ţările occidentale, care au restrâns substanţial sau chiar au interzis difuzarea ei, că este un canal de dezinformare şi că încearcă să submineze democraţiile occidentale, alimentând discordia şi difuzând informaţii false.

Serviciile de informaţii americane au conchis că au existat ingerinţe ruseşti în alegerile prezidenţiale din 2016 şi 2020 pentru a-l favoriza pe candidatul republican Donald Trump, ceea ce acesta contestă în mod categoric, iar Moscova a dezminţit.

Tags: Margarita SimonianMaria ZaharovaMediaRTrusiaSUA
Știrile zilei