X

Moscova invită SUA și NATO să urmeze exemplul Rusiei și să declare un moratoriu privind rachetele cu raze intermediare,scurte

Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a afirmat că Moscova invită SUA și NATO să urmeze exemplul Rusiei și să declare un moratoriu privind utilizarea de rachete cu raze intermediare și scurte de acțiune, interzise până acum de Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), potrivit mediafax.

“Nu îi invităm pe americani la noi discuții, președintele rus a fost foarte clar în legătură cu asta pe 2 februarie”, a subliniat oficialul rus, potrivit agenției de știri Tass.

Citește și : Gara centrală din Frankfurt, parţial închisă din cauza unui presupus jaf bancar

“Am invitat State Unite și alte țări NATO să evalueze posibilitatea de a declara, la fel ca noi, un moratoriu privind desfășurarea de dispozitive cu raze intermediare și scurte de acțiune, același moratoriu pe care Vladimir Putin l-a declarat, spunând că Rusia se va abține să desfășoare aceste sisteme când le vom obține, atât timp cât echipamentele americane nu sunt desfășurate în anumite regiuni”, a explicat Riabkov.

Statele Unite au finalizat, pe data de 2 august, procesul de retragere din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) cu Rusia, acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987.

Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, prin dezvoltarea rachetelor Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Citește și : Alertă teroristă în Kashmir – India cere evacuarea turiștilor și desfăşoară forţe militare suplimentare

Tags: INFmoratoriuNATOrusiaSerghei RiabkovSUA
Categorii: Diaspora