X

Moscova negociază la New Delhi producția de arme rusești în India

Rusia şi India poartă discuţii cu privire la posibilitatea demarării unei producţii “adiţionale” de echipament militar rusesc în India, a declarat marţi, la New Delhi, ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov, informează Reuters, potrivit agerpres.

Lavrov a anunţat acest lucru în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său indian Subrahmanyam Jaishankar, dar fără a preciza ce fel de echipament militar ar putea fi produs în India.

Citește și: Răspunsul economic RADICAL al Uniunii Europene la pandemie

Însă oficiali din ambele ţări au declarat că guvernele lor discută de câţiva ani despre posibilitatea de a produce în India elicoptere militare ruseşti.

“Am confirmat hotărârea noastră de a dezvolta cooperarea tehnico-militară” dintre ţările noastre, a spus Serghei Lavrov, adăugând că a fost înfiinţată o comisie interguvernamentală care se ocupă de acest subiect. “Aceasta are propriile planuri şi acum se discută despre perspectivele pentru o producţie adiţională de echipament militar rusesc pe teritoriul indian”, a mai declarat el.

Deşi un astfel de acord s-ar potrivi cu programul de referinţă al premierului indian Narendra Modi de a extinde lista produselor realizate în India, el ar putea irita SUA.

Serghei Lavrov a declarat că SUA încearcă să descurajeze alte ţări să cumpere arme ruseşti, dar că obiecţiile SUA nu au marcat discuţiile cu Jaishankar, care s-au concentrat pe legături militare mai puternice.

Washingtonul a mai atenţionat autorităţile de la New Delhi că s-ar putea confrunta cu sancţiuni dacă vor achiziţiona sisteme ruseşti de rachete sol-aer S-400 în conformitate cu contractul încheiat în 2018, chiar dacă el nu a venit cu astfel de atenţionări în legătură cu alte arme achiziţionate de India din Rusia.

Citește și: POTOP în Indonezia și Timorul de Est! Sunt cel puţin 157 de morți și zeci de dispăruți

SUA au avertizat India să nu cumpere sisteme de apărare S-400 pentru că acest lucru ar putea atrage sancţiuni în conformitate cu Actul privind contracararea adversarilor Americii. Anul trecut Turcia a fost sancţionată pentru achiziţionarea aceluiaşi tip de echipament militar.

India a achitat un avans de 800 de milioane de dolari în 2019, iar primul set de baterii antirachetă sunt aşteptate să fie livrate către sfârşitul acestui an. 

Tags: IndiamoscovaNew Delhirachete sol-aer S-400rusiaSerghei LavrovSubrahmanyam Jaishankar
Categorii: Știrile zilei