X

Moscova nu trebuie să-l folosească pe Paul Whelan drept pion pentru a obține un avantaj diplomatic, avertizează Londra

Marea Britanie a făcut apel Rusiei să nu îl folosească pe Paul Whelan, cetățeanul american reținut pentru spionaj în Moscova, drept pion în disputa diplomatică dintre cele două țări, relatează Euronews, potrivit mediafax.

„Indivizii nu ar trebui folosiți drept pion pentru a obține un avantaj diplomatic. Suntem extrem de îngrijorați în ceea ce îl privește pe Paul Whelan. Am oferit asistență consulară”, a declarat vineri Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe.

Citește și : Ţările din Grupul de la Lima măresc presiunea asupra preşedintelui venezuelan Nicolas Maduro

Paul Whelan, în vârstă de 48 de ani, a fost reținut în urmă cu o săptămână de către Serviciul Federal de Securitate din Rusia, în urma unor acuzații de spionaj. Whelan este veteran al Marinei americane și deține de asemenea și cetățenie britanică.

Familia lui Whelan a negat acuzațiile care îi sunt aduse acestuia, motivând că veteranul se afla în Moscova pentru a participa la o nuntă.

Secretarul american de Stat Mike Pompeo a transmis miercuri că Statele Unite cer eliberarea imediată a lui Paul Whelan, reținut în Rusia în urma unei acuzații de spionaj în favoarea SUA.

De asemenea, secretarul de Stat a cerut explicații privind reținerea acestuia și acuzațiile care îi sunt aduse. FSB nu a oferit momentan detalii privind presupusele acțiuni ilegale ale lui Whelan în Rusia.

Dacă va fi găsit vinovat, Whelan ar putea fi condamnat la o pedeapsă cuprinsă între 10 și 20 de ani de închisoare.

Citește și : Preşedintele Jair Bolsonaro, favorabil construirii unei baze militare americane în Brazilia

Tags: i Jeremy Huntmarea britaniemoscovaPaul WhelanpionrusiaSUA
Categorii: Diaspora