X

Moscova răspunde acuzaţiilor de peste ocean: ‘Total nefondate’

Kremlinul a anunţat luni că acuzaţiile Washingtonului împotriva a 13 cetăţeni ruşi şi a trei companii ruse acuzaţi de amestec în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016 nu sunt bazate pe ‘nicio probă substanţială’ privind implicarea statului rus în această activitate, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale ruse, Dmitri Peskov, a declarat că acuzaţiile privind implicarea statului rus sunt incorecte şi neîntemeiate.

Citeşte şi: Revoltă şi luare de ostatici într-o închisoare din Brazilia

”Noi tot nu vedem probe substanţiale privind amestecul cuiva în alegerile prezidenţiale americane. Nu există niciun indiciu că guvernul rus a fost implicat”, a spus Peskov.

Un juriu federal din Statele Unite a decis vineri inculparea a 13 cetăţeni ruşi şi a trei organizaţii din Rusia pentru amestec în alegeri şi în procesul electoral american, a anunţat biroul procurorului special Robert Mueller.

Într-un document juridic, guvernul american afirmă că entităţile ruse au intervenit în procesele politice din SUA, inclusiv în alegerile prezidenţiale din 2016, începând din 2014, notează Reuters. Unii inculpaţi s-au dat drept americani şi au comunicat cu persoane din cadrul campaniei lui Donald Trump care nu bănuiau nimic.

Potrivit actului de acuzare prezentat de Reuters, unii din inculpaţi au călătorit în SUA şi au utilizat infrastructuri informatice americane pentru a ascunde faptul că activităţile lor aveau originea în Rusia. Dându-se drept americani, ei şi-au creat identităţi online false şi pagini în reţelele sociale. De asemenea, au folosit codurile numerice personale şi datele de naştere ale unor cetăţeni americani reali pentru a-şi deschide conturi în sistemul de plăţi online Paypal şi pentru a obţine permise de conducere false.

Citeşte şi: Premierul din Albania vrea o preşedinţie comună cu Kosovo

Obiectivul lor strategic era dezbinarea sistemului politic american. Ruşii au organizat mitinguri politice, au cumpărat publicitate politică şi s-au afişat ca membri ai unor grupuri populare americane. În vara lui 2016, inculpaţii au început să promoveze în mediile sociale,inclusiv prin reclame pe Facebook, acuzaţii de fraudă electorală împotriva Partidului Democrat. După ce au apărut informaţii că Facebook colaborează cu procurorul special Mueller, inculpaţii au început să distrugă probe pentru a îngreuna ancheta, se mai arată în actul de acuzare.

Tags: alegeriDmitri PeskovDonald TrumpkremlinmoscovapaypalRobert MuellerrusiaSUA
Categorii: Știrile zilei