Moscova reacționează la expulzarea diplomaților săi din Bulgaria

Publicat:

Rusia a denunţat joi anunţul preconizatei expulzări a doi dintre diplomaţii săi din Bulgaria, acuzaţi de spionaj, în contextul în care acest tip de cazuri s-au înmulţit în Europa în ultimele săptămâni, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Regretăm această decizie a Sofiei de a declara persona non grata colaboratori ai reprezentanţei comerciale a Rusiei în Bulgaria pe baza unor acuzaţii fără fundament’, a indicat Ministerul de Externe rus.


Citeşte şi: Ecuador a dat ordin pentru ARESTAREA fostului preşedinte

Denunţând o ‘tentativă de subminare’ a relaţiilor bilaterale, MAE rus spune că măsurile de retorsiune ruseşti vor fi anunţate mai târziu. Conform uzanţelor, Moscova ar urma să anunţe expulzarea a doi diplomaţi bulgari în scurt timp.

Potrivit autorităţilor de la Sofia, cei doi diplomaţi ruşi se ocupau încă din 2016 cu strângerea de informaţii despre modernizarea armatei bulgare.

Bulgaria, membră a NATO din 2004 şi a Uniunii Europene din 2007, întreţine în mod tradiţional relaţii politice şi economice strânse cu Moscova, dar cazurile de spionaj cu participarea unor cetăţeni ruşi s-au înmulţit.

În octombrie 2019, un prim diplomat rus acuzat de spionaj a fost expulzat. În ianuarie 2020, un al doilea diplomat a fost trimis înapoi la Moscova, precum şi un alt angajat al Ambasadei Rusiei la Sofia.

Acest tip de scandaluri s-au înmulţit în Europa în ultimele luni pe fondul tensiunilor ruso-occidentale în creştere.

Rusia a anunţat la sfârşitul lunii august expulzarea a trei diplomaţi slovaci ca ‘măsură de reciprocitate’ după ce trei diplomaţi ruşi au fost trimişi acasă din Slovacia.

Citeşte şi: Trump bagă râcă în familia prinţului Harry: ‘Îi doresc mult curaj, va avea nevoie!’

Cu câteva zile înainte, unui diplomat norvegian i s-a cerut să părăsească teritoriul rus, ca răspuns la expulzarea unui diplomat rus din Norvegia pe fondul unui scandal de spionaj.

Anterior, un diplomat austriac a fost declarat persona non-grata de către Rusia ca represalii la expulzarea unui diplomat rus la Viena pentru spionaj industrial.

În iunie, Moscova a expulzat doi diplomaţi cehi, tot ca măsură ‘de reciprocitate’, după expulzarea a doi diplomaţi ruşi în contextul unui scandal legat de un fals plan de otrăvire a unor oameni politici cehi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.