Moscova: Rusia nu este obligată să dea explicaţii NATO pentru desfăşurarea de rachete în Kaliningrad

Publicat:

Rusia nu este obligată să ofere Alianţei Nord-Atlantice informaţii despre desfăşurarea sistemelor de rachetă Iskander în regiunea Kaliningrad, a declarat joi Iuri Şvâtkin, vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat (camera inferioară), citat de agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti, în contextul în care observatori ruşi invocă faptul că Rusia a făcut special să transpară informaţii despre mutarea unor sisteme de rachete Iskander în Kaliningrad pentru a forţa NATO la discuţii despre o ‘rearanjare’ a securităţii în Europa. 

Parlamentarul rus a subliniat că nu vede niciun motiv pentru un astfel de schimb de date, deoarece nu există nici o acţiune ‘reală’ din partea Alianţei pentru a începe un dialog constructiv cu Moscova. ‘NATO acţionează din nou conform standardelor duble, una spune şi alta face’, susţine acesta, potrivit agerpres.


Citeşte şi: 17 morţi în atacul din Florida. Cine este autorul masacrului – FOTO/VIDEO

În opinia sa, acţiunile Rusiei, spre deosebire de cele ale SUA, nu contravin normelor dreptului internaţional.

‘În acelaşi timp, este dreptul nostru unde să amplasăm (rachetele) Iskander şi în ce cantitate, pornind de la interesele naţionale ale statului nostru, dar cu respectarea strictă a normelor dreptului internaţional’, a afirmat deputatul.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lansat miercuri un apel la transparenţă către Rusia în problema desfăşurării sistemelor de rachete Iskander.

La începutul lunii februarie, oficiali ai Dumei de Stat au confirmat faptul că Rusia a instalat sisteme Iskander, dotate cu rachete de croazieră şi balistice, în regiunea Kaliningrad, care se află între Polonia şi Lituania, ambele state membre ale NATO.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu ameninţă pe nimeni, dar are dreptul suveran de a amplasa arme acolo unde doreşte pe teritoriul său.

Citeşte şi: Ungaria va fi alături de maghiarii din Transcarpatia (Szijjarto)

În acest context, presa rusă a remarcat faptul că spre deosebire de alte dăţi când rachetele Iskander erau transportate pe ascuns în Kaliningrad – pentru scurte perioade de timp – ‘la exerciţii’ – de data aceasta Moscova a pus la cale ‘o scurgere de informaţii’ prin confirmarea făcută de preşedintele Comisiei de Apărare din Duma de Stat, Vladimir Şamanov.

Şi nu întâmplător, apreciază experţii. Sistemele de rachete avansate Iskander-M, amplasate la începutul lunii februarie în enclava Kaliningrad, capabile să transporte încărcătură nucleară, au în raza lor de acţiune Polonia, o parte din Germania, o parte semnificativă a Letoniei, Lituaniei şi Estoniei şi acesta este un argument serios pentru ca NATO să înceapă negocierile cu Rusia cu privire la detensionarea militară în Europa, susţine expertul militar rus, redactorul-şef al revistei “Arsenalul patriei”, colonelul Viktor Murahovski, citat de RIA Novosti.

Dacă NATO doreşte să negocieze, atunci Rusia este gata pentru aceasta, spune el. ‘Conform tratatelor internaţionale, nu suntem obligaţi să raportăm nimic nimănui. Până în ultima clipă am sperat că vom putea angaja un dialog cu NATO cu privire la desfăşurarea de forţe aliate în ţările baltice şi în Polonia. Nu ne-a auzit. Acum însă avem un argument solid’, a declarat Murahovski.

Prin urmare, Alianţa Nord-Atlantică ‘are la ce să reflecteze. Cel puţin la faptul că este nevoie să se aşeze la masa negocierilor’, a adăugat el.

Citeşte şi: Statele membre NATO au dat undă verde pentru crearea a două noi centre de comandă

Potrivit RIA Novosti, instalarea de rachete Iskander în regiunea Kaliningrad a avut loc pe fondul consolidării grupării NATO din statele baltice. În luna octombrie, Ministerul Apărării rus anunţase că Alianţa a desfăşurat la frontierele ruse o întreagă divizie de forţe armate, indicând că în Polonia au fost instalate două brigăzi blindate americane.

NATO a declarat în repetate rânduri că este preocupată de mutarea sistemelor Iskander în Kaliningrad, aminteşte agenţia de presă rusă. Moscova a răspuns de fiecare dată că face totul pentru a se apăra pe fondul extinderii Alianţei spre graniţele sale. În acelaşi timp, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că, spre deosebire de Statele Unite, Rusia instalează arme pe teritoriul său şi nu în alte ţări, mai notează RIA Novosti.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună Pe măsură ce luna plină strălucește pe cerul nopții în acest...

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus La sfârșitul lunii iunie, Tribunalul Regional Minsk l-a condamnat la moarte pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.