Moscova salută referendumul ilegal de acum 10 ani din Crimeea,care s-a alăturat Rusiei ‘pentru totdeauna’

Publicat:

Moscova salută referendumul ilegal de acum 10 ani din Crimeea,care s-a alăturat Rusiei ‘pentru totdeauna’

Rusia a salutat sâmbătă decizia locuitorilor din peninsula ucraineană Crimeea de a adera la Federaţia Rusă în urmă cu 10 ani în cadrul unui referendum ilegal, condamnat de o mare parte a comunităţii internaţionale şi care a deschis calea către anexarea teritoriului, relatează EFE.

“Acum exact 10 ani a avut loc referendumul din Crimeea. Pe 16 martie 2014, locuitorii peninsulei au ales (…) să fie alături de Rusia pentru totdeauna”, a transmis într-un comunicat postat pe Telegram Ministerul de Externe rus, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Maia Sandu condamnă atacul Kremlinului asupra orașului Odesa: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu are limite

De atunci, adaugă MAE rus, “Crimeea s-a transformat radical şi a devenit una dintre cele mai dinamice regiuni ale ţării şi ale întregului continent”.

”Schimbările semnificative care au avut loc (…) confirmă cât de corectă a fost alegerea istorică făcută de Crimeea acum 10 ani în favoarea reunificării cu Rusia”, subliniază MAE rus.

Moscova insistă pe “dezvoltarea socio-economică stabilă”, dar, aşa cum a recunoscut preşedintele Consiliului de Stat al Crimeii, Vladimir Konstantinov, regiunea supravieţuieşte datorită sumelor mari provenite de la statul rus şi doar 30% din bugetul regional provine din venituri proprii.

Cât despre “pacea solidă” din societatea din Crimeea invocată de MAE rus, Moscova i-a persecutat, urmărit şi forţat în exil pe principalii reprezentanţi ai minorităţii tătare – puţin peste 10% din populaţie – care au rămas fideli Kievului până în ultimul moment, notează EFE.

Separat, Konstantinov a răspuns sâmbătă declaraţiilor liderilor occidentali despre necesitatea ca Ucraina să recâştige controlul asupra peninsulei.

“Crimeea nu a fost niciodată ucraineană şi nu va fi niciodată”, a declarat el agenţiei ruse TASS.

Potrivit unui sondaj publicat săptămâna aceasta, 86% dintre ruşi continuă să susţină, 10 ani mai târziu, “reunificarea” cu Crimeea, aşa cum este cunoscută în Rusia anexarea ilegală a peninsulei ucrainene.

Pe 16 martie 2014, locuitorii Crimeii, care aparţinea Ucrainei din 1954, au primit un buletin de vot cu două variante – reunificarea cu Rusia sau menţinerea statutului Crimeii ca parte a Ucrainei – în cadrul unui referendum separatist.

Potrivit Moscovei, rezultatul a fost că 96,5% dintre locuitorii Crimeii – dintre care peste 80% erau etnici ruşi – şi-au exprimat dorinţa să facă parte din Federaţia Rusă.

Pe 18 martie 2014, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat la Kremlin tratatul de anexare a peninsulei ucrainene şi a oraşului Sevastopol, bază a Flotei ruse a Mării Negre.

Citește și: Macron: Franța, Germania și Polonia, unite în ajutorul pentru Ucraina

Atât politicienii din Crimeea, cât şi cei federali au amintit sâmbătă că anexarea peninsulei a împiedicat Statele Unite să înfiinţeze o bază navală pe acest teritoriu, ceea ce i-ar fi garantat controlul asupra Mării Negre, o ameninţare directă la adresa securităţii Rusiei.

Putin este aşteptat să participe luni la un miting în Piaţa Roşie pentru a marca a zecea aniversare de la anexare şi a-şi sărbători în acelaşi timp realegerea, mai mult ca sigură, duminica aceasta, pentru exercitarea unui al cincilea mandat prezidenţial.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Lady Gaga l-a prezentat pe logodnicul ei premierului francez Gabriel Attal în tribunele de la Arena La Défense

Lady Gaga l-a prezentat pe logodnicul ei premierului francez Gabriel Attal în tribunele de la Arena La Défense Premierul demisionar Gabriel Attal a întâlnit-o duminică,...

OMS vrea să dezvolte vaccinuri împotriva gripei aviare pe bază de ARNm în ţări cu venituri mici şi medii

OMS vrea să dezvolte vaccinuri împotriva gripei aviare pe bază de ARNm în ţări cu venituri mici şi medii Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a...

O mostră de sol de pe Lună, în centrul atenţiei la o expoziţie din Bangkok

O mostră de sol de pe Lună, în centrul atenţiei la o expoziţie din Bangkok O mostră de sol de pe Lună s-a aflat în...

Lady Gaga a difuzat fragmente din două piese noi ale sale pe străzile din Paris

Lady Gaga a difuzat fragmente din două piese noi ale sale pe străzile din Paris Lady Gaga a ieşit pe străzile Parisului pentru a le...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.