X

Moscova salută referendumul ilegal de acum 10 ani din Crimeea,care s-a alăturat Rusiei ‘pentru totdeauna’

Moscova salută referendumul ilegal de acum 10 ani din Crimeea,care s-a alăturat Rusiei ‘pentru totdeauna’

Rusia a salutat sâmbătă decizia locuitorilor din peninsula ucraineană Crimeea de a adera la Federaţia Rusă în urmă cu 10 ani în cadrul unui referendum ilegal, condamnat de o mare parte a comunităţii internaţionale şi care a deschis calea către anexarea teritoriului, relatează EFE.

“Acum exact 10 ani a avut loc referendumul din Crimeea. Pe 16 martie 2014, locuitorii peninsulei au ales (…) să fie alături de Rusia pentru totdeauna”, a transmis într-un comunicat postat pe Telegram Ministerul de Externe rus, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și: Maia Sandu condamnă atacul Kremlinului asupra orașului Odesa: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu are limite

De atunci, adaugă MAE rus, “Crimeea s-a transformat radical şi a devenit una dintre cele mai dinamice regiuni ale ţării şi ale întregului continent”.

”Schimbările semnificative care au avut loc (…) confirmă cât de corectă a fost alegerea istorică făcută de Crimeea acum 10 ani în favoarea reunificării cu Rusia”, subliniază MAE rus.

Moscova insistă pe “dezvoltarea socio-economică stabilă”, dar, aşa cum a recunoscut preşedintele Consiliului de Stat al Crimeii, Vladimir Konstantinov, regiunea supravieţuieşte datorită sumelor mari provenite de la statul rus şi doar 30% din bugetul regional provine din venituri proprii.

Cât despre “pacea solidă” din societatea din Crimeea invocată de MAE rus, Moscova i-a persecutat, urmărit şi forţat în exil pe principalii reprezentanţi ai minorităţii tătare – puţin peste 10% din populaţie – care au rămas fideli Kievului până în ultimul moment, notează EFE.

Separat, Konstantinov a răspuns sâmbătă declaraţiilor liderilor occidentali despre necesitatea ca Ucraina să recâştige controlul asupra peninsulei.

“Crimeea nu a fost niciodată ucraineană şi nu va fi niciodată”, a declarat el agenţiei ruse TASS.

Potrivit unui sondaj publicat săptămâna aceasta, 86% dintre ruşi continuă să susţină, 10 ani mai târziu, “reunificarea” cu Crimeea, aşa cum este cunoscută în Rusia anexarea ilegală a peninsulei ucrainene.

Pe 16 martie 2014, locuitorii Crimeii, care aparţinea Ucrainei din 1954, au primit un buletin de vot cu două variante – reunificarea cu Rusia sau menţinerea statutului Crimeii ca parte a Ucrainei – în cadrul unui referendum separatist.

Potrivit Moscovei, rezultatul a fost că 96,5% dintre locuitorii Crimeii – dintre care peste 80% erau etnici ruşi – şi-au exprimat dorinţa să facă parte din Federaţia Rusă.

Pe 18 martie 2014, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat la Kremlin tratatul de anexare a peninsulei ucrainene şi a oraşului Sevastopol, bază a Flotei ruse a Mării Negre.

Citește și: Macron: Franța, Germania și Polonia, unite în ajutorul pentru Ucraina

Atât politicienii din Crimeea, cât şi cei federali au amintit sâmbătă că anexarea peninsulei a împiedicat Statele Unite să înfiinţeze o bază navală pe acest teritoriu, ceea ce i-ar fi garantat controlul asupra Mării Negre, o ameninţare directă la adresa securităţii Rusiei.

Putin este aşteptat să participe luni la un miting în Piaţa Roşie pentru a marca a zecea aniversare de la anexare şi a-şi sărbători în acelaşi timp realegerea, mai mult ca sigură, duminica aceasta, pentru exercitarea unui al cincilea mandat prezidenţial.

Tags: crimeeamoscovareferendumucraina
Externe