Moscova susţine că reţinerea unui ‘spion’ în Ţările de Jos face parte dintr-o campanie de denigrare antirusă

Publicat:

Moscova a acuzat vineri Ţările de Jos că duce o “campanie antirusă”, după ce autorităţile olandeze au anunţat reţinerea unui bărbat despre care susţin că este un spion rus care încerca să se infiltreze la Curtea Penală Internaţională (CPI), relatează Reuters, potrivit agerpres.   

Serviciul olandez de informaţii a anunţat joi că a descoperit un agent militar rus care s-a folosit de o identitate falsă pentru a încerca să obţină o stagiatură la CPI, care investighează acuzaţiile de crime de război în Ucraina.


Citește și :  De la ‘Watergate’ la ‘Partygate’: 50 de ani de la apariţia unui sufix asociat scandalurilor

Ministerul de Externe rus a afirmat că Ţările de Jos “plantează informaţii” pentru a declanşa un scandal şi “a speria publicul cu discuţii despre maşinaţiunile viclene ale ruşilor”.

Moscova acuză cu regularitate guvernele occidentale de rusofobie, inclusiv în replică la numeroasele acuzaţii de spionaj care au vizat organizaţii europene şi instituţii academice în ultimul deceniu.

“Campania antirusă declanşată în ţară, însoţită de scurgeri deliberate de conţinut dubios, nu provoacă altceva decât noi pagube unor relaţii bilaterale deja proaste”, se mai menţionează în comunicatul citat.

CPI susţine că a descoperit o operaţiune lungă de un an a serviciului militar rus de informaţii GRU de a infiltra un agent sub acoperire, care s-a dat drept un brazilian care vrea să lucreze ca stagiar.

“Este semnificativ că incidentul s-a produs la începutul lui aprilie, iar autorităţile olandeze au decis să-l facă public trei luni mai târziu”, mai precizează comunicatul diplomaţiei ruse.

Citește și : Consiliului Europei constată progrese şi lipsuri în protecţia femeilor din România împotriva violenţei

De asemenea, Rusia a acuzat Ţările de Jos că au făcut publică informaţia pentru a creşte sprijinul pentru investigaţia CPI asupra crimelor de război din Ucraina.

Mii de civili au fost ucişi după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Organizaţiile de apărare a drepturilor omului au documentat “posibile crime de război” comise de Rusia, iar preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat în aprilie că ea crede că acţiunile Rusiei par să constituie crime de război.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.