X

Moscova susţine că retorica nucleară a G7 are scopul de a face presiuni asupra Rusiei şi a Chinei

Ministerul rus de Externe a declarat luni că “retorica” nucleară a G7 are drept unic scop exercitarea de presiuni psihologice, militare şi politice asupra Moscovei şi a Beijingului, informează Reuters, potrivit agerpres.

În comunicatul referitor la dezarmarea nucleară, o premieră, emis la summitul G7 săptămâna trecută, grupul a cerut Rusiei şi Chinei să dea dovadă de o mai mare transparenţă cu privire la arsenalele lor nucleare, după modelul măsurile adoptate de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa.

Citeşte şi: Un magnat român având legături cu plăți către familia Biden este totodată și proprietarul terenului pe care se află ambasada SUA la București – Black News

Ca reacţie la acest document, viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a opinat că acesta reflectă poziţia anti-rusă a G7.”Ai impresia că retorica occidentală cu privire la dimensiunea arsenalelor lor nucleare are un singur scop – să exercite presiuni psihologice şi militaro-politice asupra Rusiei şi a Chinei”, a spus Riabkov în comentarii publicate pe site-ul ministerului.”În spatele său se află în mod clar o dorinţă patologică de a ne denigra ţările”.

Aceste comentarii urmează reacţiilor pline de nemulţumire ale Chinei şi Rusiei la summitul G7 şi la declaraţiile care au evidenţiat ambele ţări într-o serie de dosare. Moscova a calificat summitul un “incubator” pentru isteria anti-rusă şi anti-chineză.

Citeşte şi: Livrarea avioanelor de vânătoare F-16 către Ucraina: în ciuda acordului cu SUA, mai este un drum lung de parcurs – Black News

Preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul rus Vladimir Putin s-au angajat într-un parteneriat “fără limite” chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina în 2022, iar de atunci au continuat să îşi consolideze legăturile economice, politice şi militare.

Parte a unei serii de vizite bilaterale, prim-ministrul rus Mihail Mişustin a sosit luni seara în China pentru discuţii cu oficiali şi întreprinderi chineze.

Tags: ChinaMihail MişustinrusiaSerghei Riabkovsummit G7ucrainaVladimir PutinXi Jinping
Categorii: Știrile zilei