X

Moscova susține că Ucraina vrea să-şi arunce în aer două baraje. Kievul reacționează: ‘O nouă operaţiune de dezinformare şi intimidare!’

Moscova susține că Ucraina vrea să-şi arunce în aer două baraje. Kievul reacționează: ‘O nouă operaţiune de dezinformare şi intimidare!’

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat  că Ucraina plănuieşte să distrugă barajul de la hidrocentrala din Kiev şi lacul său de acumulare Kaniv pentru a da vina pe Rusia, “într-o provocare cinică”. Dar Ministerul de Externe de la Kiev a replicat că această declaraţie este o nouă tactică de intimidare din partea Moscovei, menită să sperie populaţia ucraineană, relatează Reuters.

“Scopul real al unor astfel de declaraţii ale Moscovei este de a intimida societatea ucraineană şi de a induce în eroare comunitatea internaţională şi mass-media”, se arată în declaraţia Ministerului ucrainean de Externe, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

“Nu poate exista niciun scop sau motiv realist pentru ca Ucraina să-şi distrugă propria infrastructură sau să-şi pună în pericol propriul popor. În ceea ce priveşte “a da vina pe Rusia”, regimul rus face o treabă bună în acest sens cu propriile sale crime de război”, comentează MAE ucrainean.

Maria Zaharova, care nu a oferit nicio dovadă în sprijinul afirmaţiilor sale, a declarat că Ucraina “se pregăteşte să distrugă” barajul hidroenergetic din regiunea Kiev de pe fluviul Nipru, aflat în afara capitalei, şi lacul de acumulare Kaniv din aval.

Afirmaţiile purtătoarei de cuvânt a diplomaţiei ruse au fost demontate şi de Centrul ucrainean pentru combaterea dezinformării, care a arătat că Rusia îşi continuă încercările de destabilizare a situaţiei din Ucraina în cadrul operaţiunii sale de dezinformare, încercând să intimideze ucrainenii cu ameninţarea unor noi atacuri teroriste. “Prin aceste declaraţii, Kremlinul încearcă să provoace panică în rândul ucrainenilor. În acelaşi timp, în societatea ucraineană sunt lansate narative despre necesitatea “păcii cu orice preţ”, adică a capitulării de facto. Inamicul se bazează pe faptul că ucraineni vor cere, sub influenţa fricii, să i se facă unele concesii Federaţiei Ruse”, a transmis Centrul ucrainean pentru combaterea dezinformării (CPD).

“În ciuda faptului că declaraţia lui Zaharova pare o încercare de a oferi Rusiei un alibi înainte de atac, Rusia nu are mijloacele şi capacităţile necesare pentru a distruge barajele de lângă Kiev şi Kaniv. Este imposibil să distrugă aceste instalaţii prin atacuri cu rachete, iar opţiunea sabotajului este exclusă, deoarece barajele se află sub o securitate ridicată”, arată CPD, citat de Ukrainskaia Pravda.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Anul trecut, barajul Kahovka, aflat şi mai în aval pe fluviul Nipru, a fost distrus, inundând zone întinse din sudul Ucrainei şi provocând pagube ecologice pe scară largă. Barajul se afla atunci sub controlul forţelor ruse de ocupaţie, iar Ucraina le-a acuzat că l-au aruncat în aer. Rusia a negat acuzaţia şi a declarat că Ucraina a fost cea responsabilă.

Rusia susține și că atacul de luni asupra spitalului de copii din Kiev este unul al Occidentului sub setag fals.

Tags: dezinformareMaria Zaharovamoscovaucraina
Externe