Moştenitorii unui artist austriac,ucis în Holocaust, solicită Austriei returnarea a 10 tablouri ale pictorului Egon Schiele

Publicat:

Moştenitorii lui Fritz Grunbaum, un celebru actor de cabaret austriac ucis într-un lagăr de exterminare nazist în 1941, au intentat mai multe procese în Statele Unite pentru a cere restituirea a zece tablouri ale pictorului expresionist austriac Egon Schiele despre care cred că au fost jefuite şi sunt expuse în două muzee din Viena, transmite EFE, potrivit agerpres.

Cererile, confirmate pentru ziarul Der Standard de Procuratura Financiară din Austria, au fost depuse de moştenitorii lui Fritz Grunbaum, evreu austriac, ucis de nazişti în lagărul de concentrare de la Dachau, şi reprezintă un nou pas într-un dosar care trenează de mai bine de 25 de ani.


Vezi și: Cel puţin 10 oameni au murit într-un incendiu la un hotel cazinou din Cambodgia – VIDEO – Black News

Plângerea vizează statul austriac, Galeria Albertina, un muzeu public, şi Muzeul Leopold, o instituţie privată.

Potrivit Der Standard, plângerea se referă la o acuarelă şi un desen, deţinute de Albertina, precum şi la o pictură în ulei, “Tote Stadt III” (Oraş mort III), aceasta din urmă evaluată la 7,5 milioane de euro, şi alte şapte piese, aflate în colecţia Muzeului Leopold.

Moştenitorii lui Fritz Grunbaum au ameninţat încă din 2015 că vor da în judecată Austria pentru recuperarea a 14 lucrări care au aparţinut actorului de cabaret, cunoscut drept un colecţionar de artă pasionat.

Plângerile depuse acum decurg dintr-o hotărâre din luna mai a unui tribunal din New York, care a decis că s-a dovedit faptul că naziştii au confiscat două opere de artă aflate în proprietatea lui Grunbaum şi pe care el le cedase prin procură soţiei sale în iulie 1938, când artistul se afla deja în lagărul de concentrare de la Dachau.

Organismul austriac care se ocupă de examinarea cererilor de restituire a considerat până acum că nu există nicio dovadă că naziştii şi-au însuşit lucrările.

Consiliul consultativ care a analizat cazul s-a pronunţat, în 2010, împotriva restituirii în speţa care viza Muzeul Leopold, şi în 2015, în cazul referitor la Galeria Albertina.

Moştenitorii lui Grunbaum au criticat acele decizii ca parte a “politici eşuate de restituire” a Austriei şi au anunţat că singura cale care le mai rămâne este să apeleze la instanţele din Statele Unite.

Citește și : Ce conţine planul de pace al lui Zelenski

Controversa privind lipsa de interes a Austriei faţă de problema jafurilor naziste a devenit evidentă la sfârşitul anului 1997 – notează EFE -, atunci când justiţia americană a confiscat două lucrări ale lui Egon Schiele, deţinute de Muzeul Leopold din Viena, sub suspiciunea că ar fi fost furate de nazişti.

Guvernul austriac s-a grăbit în 1998 să adopte o normă care obliga muzeele publice să investigheze fondurile de opere de artă aflate în proprietatea lor pentru a identifica piese furate, de obicei de la familii de evrei, mai scrie EFE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA Alte patru cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă au fost confirmate în statul american...

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață – Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață - Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Un alt...

Televiziunea rusă de stat amenință cu atacarea Bucureștiului: ‘Dușmanul nostru se află în altă parte’

Televiziunea rusă de stat amenință cu atacarea Bucureștiului: 'Dușmanul nostru se află în altă parte' Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă miercuri că televiziunea rusă de...

Germania vrea să reducă la 50% cheltuielile pentru Ucraina în 2025

Germania vrea să reducă la 50% cheltuielile pentru Ucraina în 2025 Guvernul german intenționează să aprobe miercuri bugetul pentru 2025, după luni de dispute, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.