Muharrem Ince, opozant al lui Erdogan, înfiinţează un nou partid politic în Turcia

Publicat:

Un fost rival al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a demisionat luni din principalul partid de opoziţie pentru a lansa o nouă formaţiune politică, recompunând astfel peisajul politic din Turcia cu doi ani înainte de alegerile prezidenţiale, informează AFP, potrivit agerpres.

“Vom crea o Turcie liberă, căreia nu-i este frică să vorbească”, a declarat Muharrem Ince în timpul unei conferinţe de presă în care a formulat critici virulente faţă de formaţiunea politică pe care a părăsit-o, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat). “Vom elibera ţara de această putere şi această opoziţie care nu reuşeşte să ofere soluţii”, a adăugat el.


Citește și : Moussa Faki Mahmat, reales preşedinte al Comisiei Uniunii Africane

În calitate de candidat al CHP la alegerile prezidenţiale din 2018, Ince a obţinut 30,64% din voturi, alegeri câştigate de Erdogan cu un scor de 52,59% din sufragii.

Veteran al politicii, cu talent oratoric şi carismă comparate uneori cu cele ale preşedintelui turc Erdogan, Ince a reuşit să adune mulţimi în timpul mitingurilor sale electorale în 2018. Însă numeroşi alegători i-au reproşat că în seara scrutinului şi-a recunoscut înfrângerea printr-un mesaj trimis unui jurnalist, în loc să susţină un discurs în faţa susţinătorilor săi.

Reprezentând aripa naţionalistă a CHP, Ince şi-a înmulţit în ultimele luni atacurile împotriva partidului, estimând că acesta nu este condus în mod democratic.

Citește și : Iordania redeschide gradual şcolile

Luni, el a declarat de asemenea că “nu înţelege” politica externă a Ankarei cu privire la estul Mării Mediteraneene, Libia şi Azerbaidjan, unde Turcia este acuzată de numeroase ţări occidentale de manevre agresive.

Ince a mai anunţat că trei deputaţi care au demisionat la sfârşitul lui ianuarie din CHP au aderat la noua sa formaţiune al cărei nume ar urma să fie dezvăluit în următoarele săptămâni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.