Mullahul Abdul Ghani Baradar va conduce noul guvern afgan

Publicat:

Mullahul Abdul Ghani Baradar, co-fondatorul talibanilor, va conduce noul guvern afgan care urmează să fie anunțat în curând, au declarat vineri surse din grup, citate de Reuters , informează mediafax.

Prioritatea noului guvern ar fi prăbușirea unei economii care se confruntă cu seceta și ravagiile unui conflict de 20 de ani care a ucis aproximativ 240.000 de afgani, înainte ca forțele SUA să finalizeze o retragere tumultuoasă la finele lunii august.


Citește și : SUA trimit peste 1,2 milioane de vaccinuri în Africa

Miza este dacă talibanii pot guverna o țară care se confruntă cu o criză economică, un dezastru umanitar și amenințări la adresa securității și stabilității din partea grupurilor jihadiste rivale, inclusiv o ramură locală a Statului Islamic.

Baradar, care conduce funcția politică a talibanilor, va fi secondat de mullahul Mohammad Yaqoob, fiul mullahului Omar, și de Sher Mohammad Abbas Stanikzai, în funcții de conducere în guvern, au spus trei surse.

Haibatullah Akhundzada, liderul religios suprem al talibanilor, se va concentra pe probleme religioase, a spus o altă sursă talibană.

Talibanii, care au ocupat Kabul pe 15 august, după ce au străbătut cea mai mare parte a țării, s-au confruntat cu rezistență în Valea Panjshir, unde au fost raportate lupte grele și victime.

Câteva mii de luptători ai milițiilor regionale și rămășițe ale forțelor armate guvernamentale s-au adunat în vale, sub conducerea lui Ahmad Massoud, fiul fostului comandant al mujahidinilor Ahmad Shah Massoud.

Eforturile de negociere a unei soluții nu au dus la un rezultat, fiecare parte învinuind-o pe cealaltă pentru eșec.

Guvernul interimar ar urma să fie format exclusiv din membri talibani și ar include 25 de ministere, cu un consiliu consultativ, sau shura, format din 12 erudiți musulmani, a adăugat sursa.

De asemenea, în termen de șase până la opt luni este planificată o loya jirga, sau o mare adunare, care reunește bătrâni și reprezentanți din societatea afgană pentru a discuta despre constituție și structura viitorului guvern.

Toate sursele se așteptau ca cabinetul guvernamental interimar să fie finalizat în curând, unii spunând că va fi stabilit vineri, în timp ce alții spun până la mijlocul săptămânii viitoare.

Legitimitatea guvernului în ochii donatorilor și investitorilor internaționali va fi crucială. Grupurile umanitare au avertizat asupra unei catastrofe iminente, iar economia, bazată de ani de zile pe milioane de dolari de ajutor extern, este aproape de prăbușire.

Citește și : Consiliul Europei este îngrijorat de o lege anti-migranţi din Grecia

Talibanii au aplicat o formă radicală a șariei, sau a legii islamice, în special asupra femeilor, când a guvernat, în perioada 1996-2001.

De această dată, mișcarea a încercat să prezinte lumii o față mai conciliantă, promițând să protejeze drepturile omului și să se abțină de la represalii împotriva dușmanilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Melania Trump apără dreptul la avort în cartea sa de memorii

Melania Trump apără dreptul la avort în cartea sa de memorii Melania Trump apără cu fervoare dreptul la avort în viitoarea carte de memorii: „Am...

Unul dintre cei doi medici acuzaţi de moartea lui Matthew Perry a pledat vinovat

Unul dintre cei doi medici acuzaţi de moartea lui Matthew Perry a pledat vinovat Unul dintre cei doi medici acuzaţi în ancheta privind moartea lui...

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.