X

Municipale în Venezuela: Triumful lui Nicolas Maduro care urmăreşte realegerea în funcţia supremă

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a revendicat duminică o largă victorie la alegerile municipale, boicotate de principalele partide de opoziţie care urmează să fie excluse de la prezidenţialele din 2018 unde va candida pentru un nou mandat, relatează AFP.

“Am câştigat peste 300 de primării din ţară din totalul de 335”, faţă de 242 în prezent, a afirmat liderul socialist în cursul unui miting organizat la Caracas, după încheierea acestui scrutin la care participarea a fost de 47,32%, potrivit Consiliului Naţional Electoral (CNE).

Mai devreme, CNE declarase chavismul (de la numele lui Hugo Chavez, preşedinte între 1999 şi 2013) învingător în cel puţin 20 din cele 23 de capitale de stat.

Partidul la putere a obţinut, de asemenea, postul de guvernator la statului Zulia (vest), învingătorul la scrutinul regional din octombrie, din partea opoziţiei, refuzând să depună jurământ în faţa Adunării Constituante. În prezent, Partidul Socialist Unit din Venezuela se află astfel la conducerea a 19 din cele 23 de state componente.

La şase luni după un val de manifestaţii care cereau plecarea lui şi îngrijorau comunitatea internaţională prin violenţa lor (125 de morţi), preşedintele Nicolas Maduro pare să fi preluat controlul situaţiei şi îşi consolidează hegemonia asupra ţării.

Duminică, el a anunţat că principalele partide de opoziţie vor fi excluse de la alegerile prezidenţiale din 2018, din cauza boicotării scrutinului municipal organizat în aceeaşi zi.

“Toate partidele care nu au participat astăzi (duminică) şi care au lansat un apel la boicotarea alegerilor nu mai pot participa”, a declarat el, afirmând că este vorba despre un “criteriu al Adunării Naţionale Constituante”, alcătuită din partizani ai şefului statului.

De teama fraudelor, principalele trei partide de opoziţie, conduse de Henrique Capriles, Leopoldo Lopez şi, respectiv, Henry Ramos Allup, au refuzat să prezinte candidaţi la municipale.

Acestea vor fi private de scrutinul prezidenţial, programat în decembrie 2018, dar care, în opinia analiştilor, va fi cu siguranţă devansat în primul trimestru.

Tags: alegeri municipaleConsiliului Naţional ElectoralHenrique CaprilesHenry Ramos AllupHugo ChavezLeopoldo LopezNicolas MaduroVenezuela
Categorii: Știrile zilei