Municipiul Comrat a găzduit prima ediție a Festivalului etniilor ‘Unitate prin diversitate’

Publicat:

Municipiul Comrat a găzduit prima ediție a Festivalului etniilor ‘Unitate prin diversitate’

Municipiul Comrat este prima localitate din țara noastră care a găzduit festivalul etniilor „Unitate prin diversitate” organizat în cadrul Programului Național „CRIn” – Consolidarea relațiilor interetnice în Republica Moldova în contextul integrării europene. Astfel de evenimente etnoculturale vor fi organizate și în alte localități ale țării.

Dansul popular găgăuz Kadȋnja, hora românească, dansul bulgăresc, melodii și cântece evreiești, țigănești și ucrainene, toate au putut fi admirate pe aceeași scenă, în același loc. Municipiul Comrat a primit cu ospitalitate grupuri etnofolclorice din întreaga țară, potrivit moldova1.md.


Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

Noi am venit din municipiul Bălți, suntem colectiv regional. Ne ocupăm de dansuri populare: țigănești, rusești, ucrainești”, a spus Vlada Rusnac, participantă la festival.

Foarte frumos concertul. Mă bucur că mai mulți reprezentanți din alte regiuni ale R. Moldova au venit astăzi împreună cu noi la sărbătoare”, susține Lidia Ostaș, locuitoare a municipiului Comrat.

Am venit astăzi aici cu mama și bunica, împreună cu oaspeții noștri din Turcia. Aici ne împărtășim obiceiurile, cultura, ne arătăm dansurile populare, cântecele. Mi-a plăcut foarte mult totul, mai ales fata care a cântat la vioară”, a menționat Ecaterina Ostaș.

Pentru prima dată sub patronajul Guvernului, aici se desfășoară un eveniment, la care participă reprezentanții din diferite etnii din țara noastră. Probabil că sunt prezente peste 10 grupuri etnice diferite. De la noi, în primul rând, concertează grupul nostru „Kadȋnja”, prezintă dansurile noastre găgăuze, interpretează cântece găgăuze. Acest festival va avea loc anual”, a declarat primarul municipiului Comrat, Serghei Anastasov.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Astăzi suntem la sărbătoare toți împreună. Este primul eveniment din cadrul Programului „CRIn” susținut de Guvernul Republicii Moldova. Acest program este destinat anume creării condițiilor pentru un dialog interetnic pentru ca toți cetățenii moldoveni să ai posibilitatea să comunice mai mult. Suntem bucuroși că municipiul Comrat este primul oraș din acest program”, a declarat șeful Agenției Relații Interetnice, Veaceslav Reabcinschi.

Evenimentele organizate în cadrul Programului Național „CRIn” urmăresc scopul de a consolida legăturile interetnice și de a populariza diversitatea culturală.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Accidentare teribilă la un meci din Premier League. În jurul jucătorului au fost plasate paravane

Accidentare teribilă la un meci din Premier League. În jurul jucătorului au fost plasate paravane O accidentare teribilă s-a produs sâmbătă la un meci din...

Rămăşiţe umane cu o vechime de peste 3.000 de ani, descoperite pe un teren care pare să fi găzduit un templu din Peru

Rămăşiţe umane cu o vechime de peste 3.000 de ani, descoperite pe un teren care pare să fi găzduit un templu din Peru Arheologii din...

BIOGRAFIE: Alain Delon, monstru sacru al cinematografiei franceze, personalitate adulată dar şi detestată

BIOGRAFIE: Alain Delon, monstru sacru al cinematografiei franceze, personalitate adulată dar şi detestată Alain Delon a murit la vârsta de 88 de ani la domiciliul...

Kamala Harris adoptă modelul economic al lui Nixon

Kamala Harris adoptă modelul economic al lui Nixon Scriam vineri că, cel mai probabil, Kamala Harris va continua programul neterminat al lui Biden, „Build Back Better”,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.