Muntenegru are un nou guvern (VIDEO)

Publicat:

Parlamentul Muntenegrului a aprobat joi un nou guvern format din partide moderate pro-europene şi pro-sârbe, condus de prim-ministrul Dritan Abazovic, care a declarat că obiectivul principal va fi deblocarea reformelor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Noul guvern minoritar şi-a asigurat sprijinul a 46 din totalul de 81 de deputaţi, ceea ce înseamnă că s-ar putea confrunta cu dificultăţi în promovarea unor legi cheie ce au nevoie de susţinerea unei majorităţi de două treimi.


Vezi şi: Joe Biden nu va lăsa Rusia să intimideze Europa (VIDEO) – Black News

“Noul guvern se va baza pe doi piloni principali, statul de drept şi dezvoltarea economică”, a declarat premierul Abazovic.”Mai presus de orice, Muntenegru are nevoie de stabilitate politică şi socială”.

Noul guvern înlocuieşte cabinetul fostului premier Zdravko Krivokapic, căzut în urma unei moţiuni de cenzură.

Muntenegru, membru NATO care a început negocierile de aderare la UE în 2012, este profund divizat între partidele conservatoare pro-sârbe şi cele pro-ruse, care au legături cu liderii Bisericii Ortodoxe Sârbe, şi partidele pro-UE cu orientare civică.

Partidele conservatoare pro-sârbe au boicotat votul asupra noului guvern.

Abazovic, al cărui partid civic URA a făcut parte din fosta coaliţie de guvernământ, s-a numărat printre vocile critice la adresa fostului guvern pentru gestionarea lentă a pandemiei de COVID-19, istoricul slab în atragerea investiţiilor şi încetinirea procesului de integrare europeană.

El le-a spus parlamentarilor că noul guvern va pune accentul pe reformele solicitate de UE, astfel încât Muntenegru să poată solicita accelerarea procesului de aderare în lumina noii situaţii creat de războiul din Ucraina.

Citeşte şi: Erdogan vizitează Arabia Saudită, o premieră după asasinarea lui Khashoggi – Black News

Muntenegru s-a alăturat sancţiunilor UE împotriva invaziei ruse, pe care Moscova o numeşte “operaţie militară specială”.

Abazovic a mai spus că cele cinci priorităţi ale guvernului său vor fi: lupta împotriva corupţiei, mai multe investiţii durabile şi o dezvoltare mai durabilă, protecţia mediului şi o mai bună îngrijire pentru copii şi tinerii. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.