Musulmanii din Ucraina, între Ramadan şi apărarea în faţa agresorului (GALERIE FOTO)

Publicat:

Musulmanii ucraineni sărbătoresc Ramadanul atât în prima linie a frontului, cât şi în zone mai îndepărtate de conflict, dar trăiesc războiul la fel ca restul compatrioţilor lor, contribuie la apărarea împotriva agresiunii ruse şi aşteaptă solidaritate din partea restului lumii musulmane, scrie agerpres.

Foto: es-us.noticias.yahoo.com



“Ramadanul constă în a face fapte bune”, explică pentru EFE imamul Murat Suleimanov, şeful Administraţiei religioase a musulmanilor ucraineni “Ummah” şi al centrului cultural islamic Muhammad Asad din Lvov.

Citeşte şi: Trump îl acuză pe Macron că ‘îl pupă în fund’ pe preşedintele chinez – Black News

În sălile de clasă în care se predau în mod normal cursurile de literatură şi limbă islamică, există pungi mari cu produse şi alimente pentru cei care au nevoie de ele.

Foto: (c) SERGEY DOLZHENKO / EPA


Mesele sunt aranjate pe rânduri şi aşteaptă zecile de musulmani care se vor aduna aici când soarele este pe cale să apună, semnalând sfârşitul postului din acea zi. Ramadanul a început pe 22 martie şi se încheie pe 21 aprilie.

Centrul deserveşte comunitatea musulmană locală, care număra aproximativ 5.000 de oameni înainte de începerea invaziei ruse cu mai bine de un an în urmă.

În dulapul lui Suleimanov, printre cărţi, se află o minge de fotbal. Suleimanov zâmbeşte în timp ce îşi aminteşte de meciurile disputate care erau organizate înainte de război între tinerii musulmani, majoritatea dintre ei fiind studenţi străini la universităţile locale.

“Ultima dată am primit 14 echipe cu jucători din Egipt, Burkina Faso, Siria, din toată lumea, precum şi tătari din Crimeea şi ucraineni”, explică el.

Acum nu se ştie când se poate organiza din nou un astfel de turneu. Toate eforturile sunt depuse pentru a respinge invazia rusă. “Războiul înseamnă că trebuie să ne apărăm casele şi familiile”, explică Suleimanov.
Foto: (c) Alina Yarysh / REUTERS


Regiunile de est şi de sud ale Ucrainei, unde trăiesc cei mai mulţi dintre cei un milion de musulmani din ţară, sunt şi cele în care această comunitate religioasă a fost cel mai afectată. Moscheile din Severodoneţk şi Bahmut au fost distruse, iar mulţi musulmani au fost nevoiţi să-şi părăsească casele din Harkov, Herson şi Zaporojie.

Mulţi s-au înrolat în armată, printre ei, Said Ismagilov, fostul director al “Ummah”.

“Este datoria noastră. Islamul îi învaţă pe bărbaţi să fie curajoşi şi să-şi protejeze patria”, explică Ismagilov pentru EFE în timp ce îşi ia o pauză de la treburile sale. Ismagilov, de profesie asistent medical, a evacuat militari ucraineni răniţi la Bahmut.

După ce a fugit din Doneţk atunci când Rusia a preluat controlul de facto asupra unei părţi a regiunii, în 2014, Ismagilov vizita cu regularitate primele linii ale frontului pentru a oferi asistenţă spirituală soldaţilor musulmani. Dar, încă din prima zi a începerii invaziei ruse în Ucraina, lui Ismagilov i-a fost clar că de data aceasta trebuia să pună mâna pe armă, din moment ce era în joc însăşi supravieţuirea ţării.

Foto: (c) SERGEY DOLZHENKO / EPA


Ismagilov subliniază că musulmanii ucraineni luptă, de asemenea, pentru a evita represiunea pe care o putere rusă ar putea-o aduce probabil în Ucraina. “Este greu să găseşti o altă ţară în lume în care musulmanii sunt atât de maltrataţi şi urâţi ca în Rusia”, spune el.

Ruşii i-au supus represiunilor pe tătarii musulmani din Crimeea anexată. Mii dintre ei au fost nevoiţi să fugă de pământul lor. Forţele speciale ruse au “distrus fizic” lideri independenţi din Ucraina şi au preluat controlul deplin asupra vieţii religioase, explică Ismagilov.

El subliniază că, după ce a reprimat luptele pentru suveranitate din Tatarstan şi Caucazul de Nord, Rusia îşi foloseşte populaţia pe post de “carne de tun” în încercarea de a cuceri noi teritorii.

“Este păcat că, în loc să lupte pentru libertatea lor, musulmanii ruşi îşi lasă oasele împrăştiate în jurul Bahmutului”, spune Ismagilov.

Foto: (c) SERGEY DOLZHENKO / EPA


El încearcă să le explice musulmanilor din întreaga lume că Rusia le refuză ucrainenilor dreptul de a exista ca naţiune independentă. Singura soluţie este înfrângerea decisivă a Rusiei, astfel încât aceasta să nu poată începe un alt război împotriva Ucrainei sau a unei alte ţări, spune el.

Uneori pare a fi o bătălie dificilă. Ismagilov face tot ce poate între îndatoririle sale militare prin postările pe Facebook şi pe YouTube, unde apare citind cu voce tare din Coran sau respingând propaganda rusă chiar de pe linia frontului.

Deşi descrie situaţia din Bahmut ca fiind “în continuu dificilă”, Ismagilov nu-şi pierde calmul: “Islamul ne învaţă că, dacă un războinic moare protejându-şi căminul, va merge în paradis. Agresorii ajung în iad”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ucraina a lansat un nou timbru poştal pentru a-şi susţine sportivii olimpici

Ucraina a lansat un nou timbru poştal pentru a-şi susţine sportivii olimpici Ucraina a lansat un nou timbru poştal pentru a-şi susţine sportivii olimpici, în...

O fostă deputată naţionalistă ucraineană, împuşcată mortal la Liov

O fostă deputată naţionalistă ucraineană, împuşcată mortal la Liov Irina Farion, fostă parlamentară naţionalistă ucraineană cunoscută pentru poziţiile sale împotriva Rusiei, a fost împuşcată în...

Fondurile de pensii americane îl ajută pe Putin să îşi atingă obiectivele în domeniul gazelor

Fondurile de pensii americane îl ajută pe Putin să îşi atingă obiectivele în domeniul gazelor Rusia trebuie să îşi majoreze exporturile de gaze lichefiate pentru...

Trump confirmă că a vorbit cu Zelenski și că i-a promis că „va pune capăt războiului” din Ucraina

Trump confirmă că a vorbit cu Zelenski și că i-a promis că „va pune capăt războiului” din Ucraina Fostul preşedinte al SUA Donald Trump a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.