Mutare neașteptată a premierul polonez: Mateusz Morawiecki cere parlamentului un vot de încredere

Publicat:

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut joi parlamentului, în mod neaşteptat, un vot de încredere pentru guvern, decizie considerată drept o tentativă de sprijinire a partidului său, ‘Lege şi Justiţie’ (PiS), înaintea alegerilor prezidenţiale de la finalul acestei luni, transmite Reuters, potrivit agerpres.

”Dacă aveţi suficiente voturi, trimiteţi-ne acasă! Dacă nu, lăsaţi-ne să acţionăm, nu ne deranjaţi!”, a spus Mateusz Morawiecki într-un discurs în Seim (camera inferioară a parlamentului polonez), unde PiS deţine majoritatea.


Citește și: George Floyd fusese INFECTAT cu coronavirus

Acest demers survine cu trei săptămâni înaintea primului tur al scrutinului prezidenţial, prevăzut pentru 28 iunie.

Preşedintele polonez în exerciţiu, Andrzej Duda, aliat al PiS, a fost mult timp favorit clar pentru aceste alegeri, dar sondajele de opinie recente arată că avansul său se micşorează, în special faţă de principalul candidat al opoziţiei, Rafal Trzaskowski, reprezentant al Platformei Civice şi primar al Varşoviei.

Un sondaj de opinie publicat luni indica faptul că Duda ar pierde în al doilea tur de scrutin, pe 12 iulie, atât în faţa lui Trzaskowski, cât şi a altui contracandidat puternic, jurnalistul de televiziune Szymon Holownia.

Citește și: ATAC cu cuțitul într-o școală din China (VIDEO)! 40 de oameni au fost răniți

Realegerea lui Andrzej Duda este crucială pentru promovarea agendei PiS, care include continuarea atât de controversatelor reforme din sistemul judiciar.

Printre ceilalţi candidaţi la funcţia de preşedinte se află liderul Partidului Poporului polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, stângistul Robert Biedron şi politicianul de extremă-dreapta Krzysztof Bosak.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.