Mutarea Universității lui Soros la Viena, o “cacialma politică” (purtător de cuvânt al guvernului ungar)

Publicat:

Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar a calificat luni drept “cacialma politică” anunţul făcut de Universitatea Central Europeană (CEU) că-şi va muta cea mai mare parte din activităţi la Viena, relatează MTI, potrivit Agerpres.

Universitatea fondată de George Soros va continua să-şi susţină câteva dintre cursuri la Budapesta, a precizat Istvan Holik într-un mesaj postat pe portalul guvernului ungar kormany.hu.


Citește și : NATO caută soluţii de ieşire din impasul privind tratatul INF (Stoltenberg)

“Acest lucru arată clar tuturor că toată această treabă nu este decât o cacialma politică obişnuită de-a lui Soros, cu care guvernul nu doreşte să aibă de-a face”, a adăugat responsabilul ungar.

Pe de altă parte, Istvan Hiller, vicepreşedinte al legislativului şi lider al grupului parlamentar al Partidului Socialist Ungar (MSZP, opoziţie), a apreciat că “alungarea” CEU de la Budapesta reprezintă o “decizie politică” şi a subliniat, într-o întâlnire cu presa, că universitatea a îndeplinit criteriile stabilite de guvern şi de legea amendată a educaţiei.

Potrivit lui Hiller, este vorba de o “încălcare a libertăţii academice şi ştiinţifice”, iar “alungarea din ţară a unei instituţii recunoscute de un stat aliat este un fapt fără precedent în istoria post-tranziţie a Ungariei”.

La rândul ei, Coaliţia Democratică (DK, de stânga) a învinuit guvernul că a “dat afară” CEU din Ungaria, evocând o “zi sumbră pentru învăţământul universitar, autonomia academică şi viaţa ştiinţifică din Ungaria”.

Plecarea CEU transmite mesajul că Ungaria nu are nevoie de know-how, inovaţie şi gândire responsabilă, a spus unul din liderii DK din parlament, Gergely Arato, menţionând că “un sistem care închide universităţi nu este altceva decât o dictatură”.

Citește și : De ce Brexit-ul divizează Marea Britanie

CEU a anunţat luni transferul celei mai mari părţi a activităţilor sale de la Budapesta la Viena, după un an şi jumătate de conflict cu guvernul condus de Viktor Orban. Universitatea, care susţine că a efectuat în ultimele luni demersurile necesare în SUA, şi-a exprimat regretul că nu a reuşit să convingă autorităţile ungare, denunţând o “expulzare arbitrară”.

Miliardarul american George Soros, care promovează cauzele liberale prin organizaţiile sale, este ţinta unei campanii a guvernului de dreapta condus de Orban. La începutul acestui an, şi Fundaţia pentru o Societate Deschisă, înfiinţată de filantrop, a părăsit Ungaria.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România Procesele tehnice și tehnologiile moderne utilizate în crearea monedelor comemorative au fost discutate...

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa Lhakpa Sherpa...

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte Consiliul Local al Barcelonei a aprobat majorarea taxei turistice de la 3,25 euro la 4...

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament În ziua ceremoniei de deschidere...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.