X

Mutarea Universității lui Soros la Viena, o “cacialma politică” (purtător de cuvânt al guvernului ungar)

Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar a calificat luni drept “cacialma politică” anunţul făcut de Universitatea Central Europeană (CEU) că-şi va muta cea mai mare parte din activităţi la Viena, relatează MTI, potrivit Agerpres.

Universitatea fondată de George Soros va continua să-şi susţină câteva dintre cursuri la Budapesta, a precizat Istvan Holik într-un mesaj postat pe portalul guvernului ungar kormany.hu.

Citește și : NATO caută soluţii de ieşire din impasul privind tratatul INF (Stoltenberg)

“Acest lucru arată clar tuturor că toată această treabă nu este decât o cacialma politică obişnuită de-a lui Soros, cu care guvernul nu doreşte să aibă de-a face”, a adăugat responsabilul ungar.

Pe de altă parte, Istvan Hiller, vicepreşedinte al legislativului şi lider al grupului parlamentar al Partidului Socialist Ungar (MSZP, opoziţie), a apreciat că “alungarea” CEU de la Budapesta reprezintă o “decizie politică” şi a subliniat, într-o întâlnire cu presa, că universitatea a îndeplinit criteriile stabilite de guvern şi de legea amendată a educaţiei.

Potrivit lui Hiller, este vorba de o “încălcare a libertăţii academice şi ştiinţifice”, iar “alungarea din ţară a unei instituţii recunoscute de un stat aliat este un fapt fără precedent în istoria post-tranziţie a Ungariei”.

La rândul ei, Coaliţia Democratică (DK, de stânga) a învinuit guvernul că a “dat afară” CEU din Ungaria, evocând o “zi sumbră pentru învăţământul universitar, autonomia academică şi viaţa ştiinţifică din Ungaria”.

Plecarea CEU transmite mesajul că Ungaria nu are nevoie de know-how, inovaţie şi gândire responsabilă, a spus unul din liderii DK din parlament, Gergely Arato, menţionând că “un sistem care închide universităţi nu este altceva decât o dictatură”.

Citește și : De ce Brexit-ul divizează Marea Britanie

CEU a anunţat luni transferul celei mai mari părţi a activităţilor sale de la Budapesta la Viena, după un an şi jumătate de conflict cu guvernul condus de Viktor Orban. Universitatea, care susţine că a efectuat în ultimele luni demersurile necesare în SUA, şi-a exprimat regretul că nu a reuşit să convingă autorităţile ungare, denunţând o “expulzare arbitrară”.

Miliardarul american George Soros, care promovează cauzele liberale prin organizaţiile sale, este ţinta unei campanii a guvernului de dreapta condus de Orban. La începutul acestui an, şi Fundaţia pentru o Societate Deschisă, înfiinţată de filantrop, a părăsit Ungaria.

Tags: CEUGeorge SorosIstvan HillerMSZPopozitieUngariaViena
Categorii: Diaspora