Un muzeu dedicat lui Ludwig van Beethoven este deschis la Viena

Publicat:

Viena a fost punctul central al vieţii lui Ludwig van Beethoven timp de mai bine de 35 de ani. Urmele care vorbesc despre celebrul compozitor sunt numeroase aici – de la noul Muzeu Beethoven, locuinţe şi memoriale, locuri care amintesc de triumful dar şi de momentele dramatice din viaţa sa, monumente şi friza lui Beethoven de Klimt până la taverna dintr-o fostă casă în care el a locuit, relatează agerpres .

Născut în Bonn în 1770, Beethoven avea 17 ani când a călătorit pentru prima dată la Viena pentru a studia sub îndrumarea lui Mozart. Nici nu a ajuns bine acolo, însă, că a fost nevoit să se întoarcă acasă pentru a-i fi alături mamei sale, aflată pe patul de moarte.


La vârsta de 22 de ani, el s-a întors la Viena, de data aceasta ca discipol al lui Joseph Haydn – între timp Mozart decedase.

De data aceasta, el a rămas pentru totdeauna în Viena – timp de 35 de ani, până la moartea sa, în 1827 – după cum notează wien.info.

Citește și : ATENTAT sinucigaș în Quetta. Cel puţin patru persoane au fost ucise şi alte 19 au fost rănite.

Apartamentul de 40 de metri pătraţi în care a trăit Beethoven, aflat pe Probusgasse 6 în Heiligenstadt, în districtul 19, a fost extins pentru a fi creat un muzeu de 265 metri pătraţi intitulat Beethoven Museum. Acesta îşi deschide porţile publicului în weekendul 25 – 26 noiembrie, intrarea în cele două zile fiind gratuită. La inaugurarea muzeului vor fi organizate tururi ghidate şi concerte.

O expoziţie fascinantă, modernă, îi conduce pe vizitatori prin 14 încăperi. Zonele tematice prezintă istoria casei, mutarea lui Beethoven din Bonn la Viena, şederea sa în Heiligenstadt – o staţiune balneoclimaterică la modă la acea vreme – detalii despre firea sa, despre procesul compunerii creaţiilor sale, dar şi despre avere, concertele susţinute şi moştenirea pe care a lăsat-o în urmă.

În această locuinţă, la vârsta de 32 de ani, Beethoven a scris “Testamentul de la Heiligenstadt”, pe vremea când se afla într-o stare de profundă disperare. Scrisoarea adresată fratelui său, care nu a fost niciodată expediată, a fost redactată după ce compozitorul a aflat că nu exista remediu pentru surzenia de care suferea. În acelaşi timp, el compunea pe Probusgasse lucrări importante, printre care trei sonate pentru pian Opus 31, oratoriul ”Hristos pe Muntele Măslinilor” şi simfonia “Eroica”, notează sursa citată.

Pe vremea lui Beethoven, Heiligenstadt era situat mult în afara oraşului; astăzi, aşezarea face parte din districtul 19 (Döbling). La doar câţiva paşi depărtare se află heuriger (taverna de vin) Mayer am Pfarrplatz, localizată într-o casă plină de atmosferă în care Beethoven a trăit o vreme, în 1817. De asemenea, la zece minute de mers pe jos pe Eroicagasse, o potecă paralelă cu un curs de apă, se află Beethovengang, zonă pe care maestrul obişnuia să o viziteze des.

Pe lângă Muzeul Beethoven, fanii compozitorului pot vizita şi alte două apartamente din Viena rămase neschimbate din acea vreme, situri memoriale dedicate maestrului, în care pot fi văzute multe dintre obiectele sale personale. Acestea sunt Casa Pasqualati (numită după proprietarul său) – aflată în centrul oraşului, în care Beethoven a locuit de câteva ori între 1804 şi 1815 şi în care a compus opera “Fidelio” şi alte lucrări pentru pian precum binecunoscuta “Für Elise” – şi Casa Eroica, în care compozitorul a scris mare parte din Simfonia a 3-a Eroica, între lunile mai şi noiembrie 1803.

Un monument expresiv al compozitorului poate fi vizitat în Parcul Beethoven aflat vizavi de sala de concerte din Viena, Wiener Konzerthaus. De asemenea, muzeul sunetului Casa Muzicii, îl prezintă pe Beethoven în detaliu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă două motociclete implicate într-un accident în localitatea Gordinești, din raionul Edineț

Încă două motociclete implicate într-un accident în localitatea Gordinești, din raionul Edineț Doi tineri au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce motocicletele cu care...

Absolvenții USM, premiați de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova

Absolvenții USM, premiați de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova Ziua Națională a Portului Popular a fost marcată astăzi la Universitatea de Stat din Moldova...

Republica Moldova se bazează pe Bulgaria pentru securitatea aprovizionării cu energie

Republica Moldova se bazează pe Bulgaria pentru securitatea aprovizionării cu energie În cadrul discuţiei cu omologul său bulgar Vladimir Malinov, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a...

FOTOREPORTAJ/ Ziua Națională a Portului Popular la Nisporeni

FOTOREPORTAJ/ Ziua Națională a Portului Popular la Nisporeni Descoperiți splendoarea costumelor populare și magia momentelor surprinse la Nisporeni. În această galerie foto, fiecare imagine vă poartă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.