X

Muzeul din Mosul, devastat de islamiști, găzduieşte prima sa expoziţie

Muzeul din Mosul nu s-a redeschis încă în mod oficial, însă un prim pas în această direcţie a fost făcut marţi, când o primă expoziţie a fost vernisată în acest complex muzeal din nordul ţării, unde militanţii Statului Islamic au distrus sistematic în urmă cu câţiva ani adevărate comori istorice, informează AFP, potrivit agerpres.

Pentru prima dată de când jihadiştii au capturat oraşul Mosul în vara anului 2014, vizitatorii, veniţi în număr mare, au putut descoperi picturi ale unor artişti locali şi de pretutindeni în incinta muzeului, cel de-al doilea ca importanţă din Irak.

Citește și : Putin AMENINȚĂ SUA că va face totul pentru a-l apăra pe Maduro

Sala de primire regală a fost “în întregime renovată” şi a fost “folosită pentru prima dată” cu ocazia acestei expoziţii, a explicat pentru AFP unul dintre organizatorii evenimentului.

Prezenţa expoziţiei în acest loc “este dovada faptului că războiul nu a ucis oraşul Mosul, ci că, dimpotrivă, acesta este în plină renaştere”, a declarat Houda Hani, un student de 25 de ani venit să vadă expoziţia.

Muzeul, o clădire din ocru, cu o arhitectură rafinată, rămâne însă pe moment închis “din motive de securitate”, a explicat pentru AFP Zeid Saadallah, directorul acestuia.

Distrugerile comorilor din Muzeul din Mosul au devenit cunoscute lumii întregi în februarie 2015, atunci când Statul Islamic a făcut public un videoclip în care se pot vedea cum militanţii săi distrug cu ciocane şi târnăcoape mai multe artefacte antice, printre care două statui de tauri înaripaţi, cu faţă umană, de peste doi metri înălţime şi o greutate patru tone, dar şi statuia unui leu înaripat de proporţii similare.

Citește și : Juan Guaido dorește o tranziție pașnică și convocarea de alegeri libere în Venezuela (CNN)

Pentru a încerca să le readucă la viaţă, muzeul se bazează acum pe noile tehnologii, cum ar fi imprimarea 3D, în timp ce o fundaţie creată de Franţa şi Emiratele Arabe Unite, ALIPH, a alocat deja 480.000 de dolari (420.000 de euro) pentru faza iniţială de restaurare a muzeului din Mosul.

Tags: Emiratele Arabe UniteexpoziţiefrantaMosulMuzeul din MosulrazboiStatul Islamicvideoclip
Categorii: Sinteze