Muzeul Regal pentru Africa Centrală din Bruxelles a încheiat colaborarea cu un ghid rasist

Publicat:

Muzeul Regal pentru Africa Centrală din Bruxelles a pus capăt oricărei colaborări cu un ghid acuzat că a rostit cuvinte rasiste şi că a apărat acţiunile colonialiste în timpul unei vizite cu un grup de studenţi, a anunţat marţi directorul instituţiei belgiene, citat de AFP, scrie agerpres.

“El nu mai este ghid în muzeul nostru”, a declarat Guido Gryseels, după o întrunire cu acel ghid. “Ne-am disociat de declaraţiile sale”, a adăugat directorul muzeului.


Citește și : Israelul se opune acordului turco-libian asupra frontierei maritime

În timpul unei vizite cu masteranzi în istorie la Universitatea Anvers, ghidul – al cărui nume nu a fost dat publicităţii – a făcut o serie de remarci care trimiteau la o versiune idilică asupra colonialismului, a dezvăluit pentru AFP unul dintre studenţi, Hanane Llouh.

După ce s-a plâns că a trebuit să lupte pentru a obţine postul de ghid pentru că era caucazian, bărbatul a criticat renovarea muzeului şi a spus că “negrii voiau să se debaraseze de tot”, a adăugat Hanane Llouh.

Guid Gryseels a explicat că ghidul, cu care s-a întâlnit luni, a recunoscut “o lipsă de judecată” în comentariile sale, dar a negat că ar fi făcut declaraţii rasiste. Bărbatul lucra de aproximativ şase luni în muzeu şi a efectuat circa 70 de vizite ghidate.

Muzeul belgian “va reevalua” procedura de control asupra selecţiei ghizilor angajaţi, a adăugat directorul său.

Incidentul s-a produs la un an după redeschiderea muzeului, cunoscut în trecut pentru atitudinea sa lipsită de critică faţă de colonizarea belgiană din Africa Centrală, după o renovare şi actualizare în profunzime a colecţiilor sale.

Citește și : Pedepse cu închisoarea fără precedent pentru doi pedofili din Portugalia

Conducătorii belgieni de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea s-au arătat deosebit de brutali şi exploatatori în această regiune a lumii. Administrate ca un domeniu regal privat de către fostul rege Leopold al II-lea, acele colonii belgiene acopereau teritorii care fac parte în prezent din Rwanda, Burundi şi Republica Democrată Congo.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.