X

Muzeul Regal pentru Africa Centrală din Bruxelles a încheiat colaborarea cu un ghid rasist

Muzeul Regal pentru Africa Centrală din Bruxelles a pus capăt oricărei colaborări cu un ghid acuzat că a rostit cuvinte rasiste şi că a apărat acţiunile colonialiste în timpul unei vizite cu un grup de studenţi, a anunţat marţi directorul instituţiei belgiene, citat de AFP, scrie agerpres.

“El nu mai este ghid în muzeul nostru”, a declarat Guido Gryseels, după o întrunire cu acel ghid. “Ne-am disociat de declaraţiile sale”, a adăugat directorul muzeului.

Citește și : Israelul se opune acordului turco-libian asupra frontierei maritime

În timpul unei vizite cu masteranzi în istorie la Universitatea Anvers, ghidul – al cărui nume nu a fost dat publicităţii – a făcut o serie de remarci care trimiteau la o versiune idilică asupra colonialismului, a dezvăluit pentru AFP unul dintre studenţi, Hanane Llouh.

După ce s-a plâns că a trebuit să lupte pentru a obţine postul de ghid pentru că era caucazian, bărbatul a criticat renovarea muzeului şi a spus că “negrii voiau să se debaraseze de tot”, a adăugat Hanane Llouh.

Guid Gryseels a explicat că ghidul, cu care s-a întâlnit luni, a recunoscut “o lipsă de judecată” în comentariile sale, dar a negat că ar fi făcut declaraţii rasiste. Bărbatul lucra de aproximativ şase luni în muzeu şi a efectuat circa 70 de vizite ghidate.

Muzeul belgian “va reevalua” procedura de control asupra selecţiei ghizilor angajaţi, a adăugat directorul său.

Incidentul s-a produs la un an după redeschiderea muzeului, cunoscut în trecut pentru atitudinea sa lipsită de critică faţă de colonizarea belgiană din Africa Centrală, după o renovare şi actualizare în profunzime a colecţiilor sale.

Citește și : Pedepse cu închisoarea fără precedent pentru doi pedofili din Portugalia

Conducătorii belgieni de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea s-au arătat deosebit de brutali şi exploatatori în această regiune a lumii. Administrate ca un domeniu regal privat de către fostul rege Leopold al II-lea, acele colonii belgiene acopereau teritorii care fac parte în prezent din Rwanda, Burundi şi Republica Democrată Congo.

Tags: africabruxellesghidMuzeul RegalUniversitatea Anvers
Categorii: Diaspora