Myanmar şi Bangladesh au ajuns la un acord privind revenirea refugiaţilor rohingya

Publicat:

Myanmar şi Bangladesh au anunţat joi semnarea unui acord privind revenirea sutelor de mii de musulmani rohingya refugiaţi în ultimele săptămâni în statul Rakhine din Myanmar, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

‘Aceasta este o primă etapă’, a declarat pentru presă şeful diplomaţiei din Bangladesh, A.H Mahmood Ali, la Naypyidaw, capitala administrativă a Myanmar, dând asigurări că această ţară s-a angajat să-i ‘ia înapoi’ pe refugiaţii rohingya aflaţi în tabere insalubre la graniţa dintre cele două state.


Citeşte şi: Un congresman american îşi cere scuze după apariţia unei poze intime pe Twitter – FOTO

Acordul, semnat între ministrul de externe din Myanmar, Aung San Suu Kyi, şi omologul său din Bangladesh, intervine după mai multe săptămâni de discuţii fără rezultate.

Potrivit AFP, cele două guverne nu au furnizat niciun detaliu despre acord, condiţiile revenirii refugiaţilor sau calendarul prevăzut.

Recent, şeful armatei din Myanmar, acuzată de ONU de ‘epurare etnică’, a apreciat drept imposibilă revenirea în masă a refugiaţilor – estimaţi la 620.000 -, aşa cum propune Bangladesh.

Mai mulţi responsabili diplomatici s-au succedat recent la Naypyidaw pentru discuţii cu guvernul din Myanmar, cu câteva zile înaintea sosirii papei Francisc în această ţară. Suveranul Pontif va vizita de asemenea şi Bangladesh.

Citeşte şi: Trump l-a făcut PROST şi NERECUNOSCĂTOR pe tatăl unui sportiv american, reţinut în China

Beijingul i-a prezentat la sfârşitul săptămânii trecute ‘o propunere în trei etape’, printre care revenirea refugiaţilor, lui Aung San Suu Kyi, propunere care, afirmă China, ar fi fost aprobată de cele două părţi implicate.

Miercuri, SUA au denunţat la rândul lor ‘epurarea etnică împotriva etnicilor rohingya’ practicată de armata din Myanmar. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

iPhone 16 nu se vinde atât de bine pe cât ar fi sperat Apple

iPhone 16 nu se vinde atât de bine pe cât ar fi sperat Apple Apple conta pe noile funcții de inteligență artificială pentru a face...

Zeci de elefanți au scăpat de inundațiile bruște la un sanctuar popular din nordul Thailandei

Zeci de elefanți au scăpat de inundațiile bruște la un sanctuar popular din nordul Thailandei Inundații bruște au măturat un sanctuar popular de elefanți din...

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.