X

Myanmar îşi redeschide porţile pentru turişti

Turiştii vor putea solicita din nou vize pentru a călători în Myanmar începând de săptămâna viitoare, după mai bine de doi ani de închidere a graniţelor, însă activiştii le cer vizitatorilor să boicoteze ţara pentru a nu finanţa junta care o controlează, informează AFP, potrivit agerpres.

Solicitările de viză vor fi permise “începând din 15 mai”, a relatat joi Global New Light of Myanmar. Ziarul, controlat de regimul militar, nu a oferit însă detalii despre momentul în care vor sosi primii vizitatori.

Citește și: Rusia pune sub semnul întrebării forţa europeană EUFOR-Althea din Bosnia şi Herţegovina – Black News

După decenii de izolare, Myanmar-ul se redeschisese pentru turişti începând cu 2011. Marile grupuri hoteliere – cum ar fi grupul francez Accor – au investit în această ţară, iar pragul de patru milioane de vizitatori a fost depăşit în 2019.

Începând cu martie 2020, Myanmarul şi-a închis graniţele în încercarea de a opri valul de infecţii cu coronavirus.

Ţara s-a izolat şi mai mult de lume după lovitura de stat din 1 februarie 2021, care a îndepărtat-o de la putere pe Aung San Suu Kyi. De atunci, economia Myanmar-ului a colapsat.

Moneda locală, kyat-ul, s-a prăbuşit în raport cu dolarul, accesul la bancomate şi la birourile de schimb valutar este foarte dificil în unele locuri, iar în marile oraşe sunt frecvente întreruperile de curent.

Generalii desfăşoară o represiune sângeroasă împotriva oponenţilor lor.

Peste 1.800 de civili au fost ucişi de forţele de securitate de la puci şi mai mult de 13.000 au fost arestaţi, potrivit unui ONG local. ONU denunţă “probabile crime de război şi crime împotriva umanităţii”.

Mai multe miliţii s-au ridicat la luptă împotriva armatei, iar violenţele s-au soldat cu sute de mii de strămutaţi, potrivit ONU.

Citeşte şi: Berlinul evaluează anunţul Rusiei privind sancţiunile împotriva Gazprom Germania – Black News

“Chiar dacă vizitatorii străini evită hotelurile şi mijloacele de transport aparţinând militarilor sau asociaţilor acestora, ei vor finanţa totuşi junta prin taxele de viză, asigurări şi impozite”, a avertizat ONG-ul Justice for Myanmar, contactat de AFP.

“Facem apel la toţi cei care plănuiesc să-şi petreacă vacanţa în Myanmar să boicoteze ţara”, a adăugat acesta.

Tags: Aung San Suu KyiMyanmarturisti
Categorii: Știrile zilei