Myanmar: Luptele cu forţele guvernamentale ar putea provoca strămutarea şi mai multor oameni

Publicat:

Luptele între forţele guvernamentale şi un grup de rebeli într-o regiune izolată din nord-estul Myanmar ar putea escalada, agravând o criză umanitară provocată de strămutarea a peste 4.000 de persoane, a declarat vineri pentru Reuters un purtător de cuvânt al Armatei de Independenţă din Kachin (KIA), conform agerpres.

Unul dintre cele mai puternice grupuri de rebeli din Myanmar (fostă Birmania n.r.), KIA s-a înfruntat cu regularitate cu trupele guvernamentale în regiunea muntoasă de la graniţa cu China şi India, începând din 2011 când s-a pus capăt unui armistiţiu de 17 ani de încetare a focului.


Citeşte şi: Putin a semnat decretul prin care pune Rusia pe picior de război

De la începutul lunii aprilie, conflictul a escaladat şi peste 4.000 de persoane şi-au abandonat casele, potrivit unor grupuri ale societăţii civile în Kachin.

Ciocniri au fost raportate în jumătate din cele 18 localităţi din regiune, unde armata din Myanmar a trimis aproximativ 2.000 de trupe de infanterie, avioane de luptă şi elicoptere pentru a combate forţele KIA, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului de rebeli, Col Naw Bu.

“Numărul refugiaţilor ar putea creşte” în timp ce “armata trimite mai multe trupe”, a avertizat el, numind ciocnirile “cel mai grav conflict” de când combatanţii din Kachin au început să lupte împotriva guvernului la începutul anilor ’60.

Citeşte şi: Comisia Europeană ‘trage de urechi’ Bucureştiul pentru iniţiativa de a-şi muta ambasada din Israel

O coaliţie de 32 de grupuri din Kachin a cerut în această săptămână Consiliului de Securitate al ONU să prezinte cazul Myanmar în faţa Curţii Penale Internaţionale, invocând strămutări recente şi morţi de civili în operaţiunile armatei din Myanmar.

“Femei, copii, persoane în vârstă sunt forţate să-şi părăsească locuinţele din cauza luptelor neîncetate în Kachin”, a declarat Mark Cutts, şeful unei agenţii ONU ce coordonează afacerile umanitare în Myanmar, într-un mesaj joi pe Twitter.

Atingerea unui acord cuprinzător de pace cu minorităţile etnice în Myanmar a fost principala prioritate a şefei de facto a guvernului Aung San Suu Kyi, dar ţara majoritar budistă a trecut prin cele mai grave lupte cu rebelii în ultimii ani după ce ea a preluat acest mandat în 2016. Aproape 700.000 de refugiaţi musulmani rohingya au fugit în Bangladeshul vecin.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani Autorităţile ucrainene au anunţat vineri confiscarea unor sume de bani în...

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar În circa cinci miliarde de ani, Soarele va intra...

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o ‘amenințare existențială’ din cauza crizei climatice

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o 'amenințare existențială' din cauza crizei climatice Cele mai importante stațiuni de schi din...

Începe ‘sezonul’ Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024

Începe 'sezonul' Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024 Premiile Nobel din 2024 vor fi decernate începând cu 8 octombrie, când Academia Regală...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.