X

Myanmarul se angajează să promoveze ‘toleranţa pentru toţi’, papa cere respectarea ‘oricărui grup etnic’

Lidera birmaneză Aung San Suu Kyi s-a angajat marţi, alături de papa Francisc, într-un discurs susţinut în capitala administrativă a Myanmarului, Naypyidaw, să protejeze drepturile şi să promoveze toleranţa ‘pentru toţi’ locuitorii ţării, informează AFP şi dpa. La rândul său, papa Francisc a cerut ‘respectarea oricărui grup etnic şi a identităţii sale’, o aluzie la minoritatea musulmană rohingya, fără însă a o numi explicit, remarcă AFP, potrivit agerpres.

‘Guvernul nostru are drept obiectiv să scoată din nou la lumină frumuseţea diversităţii noastre şi să o întărească, protejând drepturile, încurajând toleranţa şi garantând securitatea pentru toţi’, a declarat Suu Kyi, în condiţiile în care ţara sa este acuzată de ‘epurare etnică’ împotriva musulmanilor rohingya.

Citeşte şi: ŞICANĂRI periculoase ruso-americane deasupra Mării Negre

Reputaţia de care se bucura aceasta pe plan internaţional a fost pusă în umbră de lipsa de empatie afişată faţă de situaţia musulmanilor rohingya, în contextul în care peste 620.000 de membri ai acestei comunităţi apatride au fugit începând din august din Myanmar în Bangladeshul învecinat.

La rândul său, papa Francisc a făcut apel la ‘un angajament în favoarea justiţiei’ şi la ‘respectarea drepturilor omului’. Poporul birmanez ‘a suferit nespus şi continuă să sufere, de la conflictul civil şi ostilităţile care au durat mult prea mult şi care au creat divizări profunde’, a spus papa Francisc, cerând autorităţilor birmane să coopereze cu comunitatea internaţională, relatează dpa.

‘Viitorul ţării trebuie să fie pacea, o pace clădită pe respectarea demnităţii şi drepturilor tuturor membrilor societăţii, pe respectarea oricărui grup etnic şi a identităţii sale’, a insistat suveranul pontif, potrivit AFP. ‘Diferendele religioase nu pot fi o sursă de divizare şi de neîncredere, ci mai degrabă o forţă în favoarea unităţii, a iertării, a toleranţei şi a construcţiei înţelepte a naţiunii. Religiile pot juca un rol semnificativ în vindecarea rănilor emoţionale, spirituale şi psihologice ale celor care au suferit de-a lungul anilor de conflict’, a mai declarat papa Francisc. Suveranul pontif şi-a exprimat ‘aprecierea’ pentru ‘eforturile guvernului’, implicit ale laureatei premiului Nobel pentru Pace, Aung San Suu Kyi, în cadrul dialogului cu diferitele etnii din ţară.

Citeşte şi: Accident feroviar GRAV în Belgia. Doi oameni au murit şi şapte sunt răniţi – FOTO

Exodul musulmanilor rohingya în Bangladesh a început după 25 august, când militanţi rohingya au atacat posturi de securitate, iar armata din Myanmar a lansat o contraofensivă. Armata din Myanmar a negat acuzaţiile de ucidere, viol, tortură şi deplasare forţată, care au fost formulate împotriva sa.

Myanmar nu recunoaşte rohingya ca cetăţeni şi nici ca membri ai unui grup etnic distinct, cu propria lor identitate, şi chiar respinge termenul “rohingya” şi utilizarea acestuia. Mulţi oameni din Myanmar se referă, în schimb, la membrii acestei minorităţi musulmane din statul Rakhine ca fiind migranţi ilegali din Bangladesh.

Vizita papei Francisc în Myanmar este atât de delicată încât unii consilieri papali l-au avertizat pe Francisc să nu folosească cuvântul “rohingya”, ca să nu declanşeze un incident diplomatic ce ar putea întoarce armata ţării şi guvernul împotriva creştinilor minoritari. 

Tags: Aung San Suu KyiBangladeshmusulmani rohingyaMyanmarNaypyidawPapa Franciscstatul Rakhine
Categorii: Știrile zilei