Naftali Bennett: Un acord privind dosarul nuclear iranian ar fi ‘iminent’

Publicat:

Premierul israelian Naftali Bennett a afimat că un acord privind dosarul nuclear iranian ar fi “iminent”, exprimându-şi temerea că el ar putea fi “mai fragil” decât precedentul, încheiat în 2015, relatează duminică AFP, potrivit agerpres.

Negocierile privind dosarul nuclear iranian s-au reluat la sfârşitul lunii noiembrie la Viena după o lungă pauză, cu obiectivul de a readuce SUA în înţelegerea din 2015 menită a împiedica Teheranul de a se dota cu bomba atomică, intenţie mereu negată de Republica Islamică.


Citește și: Boris Johnson: Toate datele arată că Rusia plănuieşte ‘cel mai mare război din Europa de după 1945’

SUA au părăsit acordul în 2018 sub preşedinţia lui Donald Trump, reintroducând apoi şi sancţiuni împotriva Teheranului. Ca ripostă, Iranul a încălcat în mare măsură restricţiile pe care a decis să le impună la activităţile sale nucleare.

Aliat al SUA şi inamic declarat al Iranului, Israelul consideră Teheranul şi programul său nuclear drept o ameninţare la securitatea sa şi la cea din Orientul Mijlociu.

“Un nou acord ar fi iminent (…) El ar fi mai fragil decât precedentul”, a declarat duminică Bennett înaintea reuniunii săptămânale a guvernului la Ierusalim.

Israelul se pregăteşte “pentru ziua de după (acord) la toate nivelurile”, a adăugat el.

“Terorismul iranian ne pune în pericol, dar şi pe alte ţări din regiune (…) Statul Israel se pregăteşte pentru ziua de după (încheierea acordului) pentru a asigura securitatea cetăţenilor săi prin propriile noastre mijloace”, a mai spus Bennett.

Citește și: Stoltenberg reiterează sprijinul NATO pentru Ucraina în faţa unei agresiuni din partea Rusiei

La rândul său, ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a afirmat duminică, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, în Germania, că “trebuie luate toate măsurile pentru a asigura că Iranul nu poate deveni niciodată un stat nuclear”.

“Lumea nu trebuie să permită acest lucru, iar Israelul nu o va permite niciodată”, a adăugat Ganz, a cărui ţară este considerată de experţi ca singura putere nucleară din Orientul Mijlociu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kamala Harris, Moldova și moldovenii

Kamala Harris, Moldova și moldovenii Moldovenii sunt puțin interesați de procesele politice care au loc în SUA. Aceasta chiar dacă sunt conștienți că de linia...

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.