Najla Bouden este prima femeie premier în Tunisia

Publicat:

Tunisia are de luni un nou guvern, la 11 săptămâni după demiterea precedentului cabinet de miniştri de către preşedintele Kais Saied, care şi-a arogat puteri depline pe 25 iulie, informează AFP, potrivit agerpres.

“Preşedintele republicii a promulgat un decret prin care este numit şeful guvernului şi membrii acestuia”, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, cu puţin timp înainte de difuzarea de televiziunea de stat a ceremoniei de depunere a jurământului.


Citeşte şi: Nestlé dezvăluie creveți și ouă pe bază de plante, pe măsură ce schimbarea vegană creşte în ritm alert – Black News

Pentru prima dată în istoria Tunisiei, formarea guvernului a fost încredinţată unei femei, profesoara universitară Najla Bouden, însă aceasta, precum şi echipa sa, vor avea prerogative considerabil reduse după lovitura de forţă a lui Saied.

Najla Bouden a fost numită pe 29 septembrie, la mai mult de două luni după demiterea, pe 25 iulie, a premierului Hichem Mechichi de către şeful statului, care a “îngheţat” de asemenea parlamentul şi a luat în mâinile sale puterea judiciară.

Într-un discurs susţinut în timpul depunerii jurământului, Najla Bouden, 63 de ani, a afirmat că “lupta împotriva corupţiei va fi cel mai important obiectiv” al guvernului său, care numără alţi 25 de membri.

Anunţarea noului guvern survine la o zi după o nouă manifestaţie împotriva măsurilor excepţionale decise de Saied, manifestaţie la care au participat cel puţin 6.000 de persoane în capitala tunisiană.

Citeşte şi: Ţările asiatice renunţă la strategiile ‘ZERO-Covid’ – Black News

După două luni de incertitudini, Saied a promulgat pe 22 septembrie un decret ce oficializează suspendarea mai multor articole din Constituţie şi instaurează “măsuri excepţionale”, menite să fie provizorii, timpul necesar pentru a iniţia reforme politice, printre care şi amendamente la Constituţia din 2014.

În plină criză socio-economică şi sanitară şi după luni de blocaj politic, Saied a invocat un “pericol iminent” pentru a justifica acţiunile sale, denunţate drept “lovitură de stat” de către opozanţii săi şi ONG-uri. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.