Namibia cere Germaniei renegocierea acordului cu privire la genocidul din perioada colonială

Publicat:

Namibia a anunţat joi că a cerut Germaniei să renegocieze acordul încheiat în 2021 între cele două guverne cu privire la genocidul comis împotriva triburilor Herero şi Nama în perioada colonială, transmite AFP, potrivit agerpres.

Anul trecut, Germania a recunoscut genocidul comis în fosta sa colonie Africa Germană de Sud-Vest (1884-1915) şi a promis peste 1 miliard de euro ca sprijin financiar pentru descendenţii victimelor.


Citeşte şi: Parlamentul sârb a votat un nou guvern – Black News

Însă guvernul namibian a fost pus sub presiune de opoziţie, care a considerat acordul nesatisfăcător.

Solicitarea de revizuire a acordului a fost făcută în luna iulie, în urma discuţiilor în parlamentul namibian, a anunţat joi vicepreşedintele Nangolo Mbumba.

‘Comitetele tehnice ale Namibiei şi Germaniei au discutat chestiunea şi au propus să fie aduse modificări la declaraţia comună, sub forma unui addendum care a fost înaintat guvernului german’, a declarat vicepreşedintele cu ocazia unei reuniuni a şefilor tradiţionali în capitala namibiană Windhoek.

El a adăugat că ‘guvernul namibian aşteaptă un răspuns al părţii germane la ceea ce am propus’.

Germania a fost responsabilă în Namibia de masacre împotriva populaţiilor indigene Herero şi Nama, în ceea ce numeroşi istorici consideră că a fost primul genocid din secolul al XX-lea.

În mai 2021, după mai mult de cinci ani de negocieri dure, Germania a anunţat că recunoaşte că a comis un ‘genocid’ în acest teritoriu din Africa australă, şi a promis un ajutor de dezvoltare de 1,1 miliarde de euro pe 30 de ani, de care ar urma să beneficieze descendenţii celor două triburi.

Berlinul a subliniat atunci că ajutorul va fi acordat pe ‘bază voluntară’ şi că acordul nu este comparabil cu ‘reparaţii’.

Citeşte şi: Xi Jinping este dispus să coopereze cu SUA în interes reciproc – Black News

Numeroşi namibieni au respins acordul, considerând că descendenţii Herero şi Nama nu au fost implicaţi suficient în negocieri.

În total, cel puţin 60.000 de membri ai tribului Herero şi în jur de 10.000 ai Nama au fost ucişi între 1904 şi 1908.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.