Nantes – Capitala europeană a inovării 2019 – va primi un premiu de un milion de euro

Publicat:

Oraşul Nantes, situat în nord-vestul Franţei, este Capitala europeană a inovării 2019, a anunţat miercuri Comisia Europeană, cu prilejul Zilelor Europene ale Cercetării şi Inovării, potrivit agerpres.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, titlul a fost acordat oraşului Nantes ca recunoaştere a capacităţii sale remarcabile de a valorifica inovarea pentru a îmbunătăţi viaţa locuitorilor săi şi a modelului său de guvernanţă deschis şi colaborativ. Titlul este însoţit de un premiu în bani în valoare de un milion de euro, finanţat din programul Orizont 2020, programul UE pentru cercetare şi inovare, a precizat CE.


Citește și : Peste o mie de arestări în Egipt în urma manifestaţiilor împotriva preşedintelui Sissi

Celelalte cinci oraşe din clasament – Anvers (Belgia), Bristol (Marea Britanie), Espoo (Finlanda), Glasgow (Marea Britanie) şi Rotterdam (Olanda) – au primit fiecare câte 100.000 de euro pentru a-şi promova şi a-şi extinde practicile de inovare.

Nantes este al cincilea oraş care câştigă premiul, al doilea după Barcelona din categoria oraşelor care nu sunt capitale. Oraşul a elaborat o viziune şi o practică de guvernanţă deschisă, având un dialog constant cu cetăţenii, cu asociaţiile şi cu experţii. El găzduieşte, de asemenea, o comunitate prosperă în domeniul digital şi întreprinderi nou-înfiinţate foarte active, care contribuie la dezvoltarea şi implementarea politicilor publice.

Printre politicile şi proiectele emblematice ale oraşului Nantes se află: “Marile dezbateri” cu locuitorii, pentru a discuta subiecte precum tranziţia energetică. Această iniţiativă a implicat peste 55.000 de participanţi şi a avut ca rezultat o foaie de parcurs pentru 2018 cu 33 de angajamente ambiţioase, monitorizate de o comisie formată din cetăţeni independenţi şi părţi interesate.

De asemenea, merită semnalat proiectul “15 locuri de reinventat” – o selecţie competitivă a ideilor prezentate de cetăţeni – care a dus, de exemplu, la transformarea unei capele neutilizate într-o crescătorie urbană de ciuperci, la crearea unei platforme de sensibilizare cu privire la politica “zero deşeuri” şi la înfiinţarea unei cantine de solidaritate într-un fost restaurant, unde voluntarii gătesc pentru cei nevoiaşi.

Citește și : Trump i-a cerut în mod repetat lui Zelenski să îi ancheteze pe Joseph şi Hunter Biden

“Nantes City Lab” îi ajută pe inventatori să testeze noi soluţii în viaţa reală, furnizând infrastructuri fizice şi digitale, cum ar fi o casă socială imprimată 3D realizată în numai 3 zile sau o navetă autonomă alimentată exclusiv de la un drum solar.

De asemenea, programul “Nantes – capitala tehnologică a Franţei” stimulează activitatea şi expansiunea întreprinderilor nou-înfiinţate, atragerea de talente şi tehnologiile revoluţionare, permiţând coordonarea şi promovarea ecosistemului de inovare regional.

“Inovarea prin toţi şi pentru toţi se află în centrul politicilor noastre. De aceea sunt onorată să primesc premiul ‘Capitala europeană a inovării’ pentru 2019. Pentru mine, este recunoaşterea calităţii dialogului nostru cu cetăţenii şi a dinamismului ecosistemului nostru de inovare metropolitană”, a declarat Johanna Rolland, primarul oraşului Nantes şi preşedintele Nantes Métropole.

La rândul său, Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, a afirmat: “Oraşele europene arată lumii întregi cum să combine inovarea – pentru a îmbunătăţi rezilienţa urbană şi durabilitatea – cu procese democratice favorabile incluziunii şi cu o guvernanţă deschisă. Nantes se distinge ca un excelent exemplu al modului în care un oraş îşi poate implica cetăţenii în abordarea unor provocări precum eficienţa energetică, îmbătrânirea populaţiei, transformarea digitală şi incluziunea socială. Iată cum lucrează inovarea în beneficiul cetăţenilor”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.