X

NASA anunţă că nu va organiza evenimente pentru a marca 50 de ani de la misiunea Apollo 13

NASA nu va organiza evenimente publice pentru a marca 50 de ani de la celebra misiune Apollo 13 spre Lună, din cauza pandemiei de coronavirus, conform unui comunicat al Agenţiei spaţiale americane, citat miercuri de DPA, scrie agerpres.

În schimb, pasionaţii de istoria cuceririi spaţiului vor putea accesa online noi programe documentare, fotografii şi documente din epocă cu privire la misiunea ce nu a reuşit să aselenizeze şi era să se încheie tragic.

Citește și : Bernie Sanders se retrage din cursa pentru Casa Albă

Printre documentele ce au fost făcute publice se numără discuţiile dintre echipajul misiunii Apollo 13 şi centrul de control al misiunii din Houston, printre care şi celebra afirmaţie: “Houston, we’ve had a problem here” (Houston, avem o problemă).

Apollo 13 a fost cea de-a treia misiune ce urma să aselenizeze, dar s-a renunţat la acest obiectiv după explozia unui rezervor de oxigen.

Capsula Apollo 13 a fost lansată de la Centrul Spaţial Kennedy, Florida, la 11 aprilie 1970 şi urma să-i ducă pe Lună pe astronauţii Jim Lovell, Fred Haise şi Jack Swigert.

După explozia unui rezervor de oxigen, la două zile după lansarea în spaţiu, s-a renunţat la obiectivul aselenizării, iar echipa de control a misiunii a executat o complicată operaţiune de salvare a echipajului, care a amerizat cu bine în Oceanul Pacific la 17 aprilie.

Citește și : Germania restricționează utilizarea aplicaţiei Zoom

În consecinţă, această misiune a fost caracterizată drept “succesul unui eşec” datorită experienţei obţinute în operaţiunea de salvare a echipajului.

“Obiectivul nostru, acum 50 de ani, a fost de a salva curajosul nostru echipaj după ce i-am trimis în jurul Lunii şi de a-i aduce cu bine pe Pământ”, a declarat administratorul NASA, Jim Bridenstine. “Obiectivul nostru acum este să revenim permanent pe Lună, într-un mod sustenabil”, a adăugat el.

Tags: coronavirusfloridaFred HaiseHoustonJim LovellNASA
Categorii: Știrile zilei