NASA: Astronauţii transportaţi de Boeing spre ISS ‘nu sunt blocaţi’ la bordul staţiei NASA

Publicat:

NASA: Astronauţii transportaţi de Boeing spre ISS ‘nu sunt blocaţi’ la bordul staţiei NASA

Cei doi astronauţi care au ajuns la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în urmă cu trei săptămâni, la bordul noii capsule Starliner a Boeing, nu sunt “blocaţi” acolo, a anunţat NASA, chiar dacă data revenirii vehiculului spaţial continuă să fie amânată şi depinde de analiza unor noi teste, transmite AFP.

Testele vizează în special problemele întâmpinate în zbor la propulsoarele capsulei la momentul apropierii şi andocării Starliner la ISS, potrivit stiripesurse.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

Vor fi efectuate teste la sol pe propulsoare similare pentru a recrea mediul spaţial şi a înţelege mai bine cauza problemei.

Aceste teste ar urma să dureze aproximativ două săptămâni şi abia ulterior va fi stabilită o dată de întoarcere.

“Butch şi Suni nu sunt blocaţi în spaţiu”, a subliniat vineri Steve Stich, un înalt responsabil NASA, în cadrul unei conferinţe de presă neobişnuit de tensionată. Revenirea vehiculului spaţial nu este “presantă”, a adăugat el.

Astronauţii Butch Wilmore şi Suni Williams urmau iniţial să petreacă puţin peste o săptămână la bordul laboratorului orbital. Acest lucru a determinat presa americană să se întrebe dacă cei doi astronauţi sunt în prezent lipsiţi de un mijloc de întoarcere.

Ei “nu sunt blocaţi pe ISS, echipajul nu se află în pericol”, a subliniat Mark Nappi, senior manager la Boeing.

“Este destul de dureros să citeşti lucrurile care circulă. Am avut un zbor de testare foarte bun până acum, iar acesta este perceput într-un mod oarecum negativ”, a spus Nappi.

“Putem readuce Starliner în orice moment”, a insistat el. Dar “nu înţelegem suficient de bine (problemele întâlnite, n.r.) pentru a le rezolva în mod definitiv, aşa că singura modalitate de a face acest lucru este să ne acordăm timp” şi “să adunăm mai multe date”, a precizat reprezentantul Boeing.

Pe lângă propulsoare, capsula Starliner – un nou vehicul comandat în urmă cu 10 ani de NASA pentru a acţiona ca un taxi spaţial pentru astronauţii săi trimişi către ISS – este afectată de o altă anomalie. NASA şi Boeing încă investighează cauza scurgerilor de heliu detectate în zbor.

Heliul nu este inflamabil, dar este utilizat pentru sistemul de propulsie. Cu toate acestea, vehiculul spaţial are încă suficient heliu pentru călătoria de întoarcere, potrivit agenţiei spaţiale.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

Această misiune, efectuată de Boeing cu ani întârziere faţă de programul iniţial, este prima cu echipaj uman a Starliner şi este necesară pentru ca această capsulă să obţină certificarea NASA şi să îşi înceapă ulterior operaţiunile regulate.

Între timp, în ultimii patru ani, astronauţii NASA au zburat spre ISS cu capsulele spaţiale ale companiei SpaceX.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tauber va fi apărată în dosarul privind finanţarea ilegală a fostului Partid Șor de un singur avocat

Tauber va fi apărată în dosarul privind finanţarea ilegală a fostului Partid Șor de un singur avocat Marina Tauber va fi apărată în dosarul privind...

Conferința regională ‘Banii în politică’: Autorităţile R. Moldova au discutat despre desfășurarea campaniilor electorale

Conferința regională 'Banii în politică': Autorităţile R. Moldova au discutat despre desfășurarea campaniilor electorale Globalizarea și digitalizarea au schimbat modul de desfăşurare a campaniilor electorale,...

Gherasimov a participat la cea de-a 28-a ediție a Forumului guvernamental anual organizat la Atena

Gherasimov a participat la cea de-a 28-a ediție a Forumului guvernamental anual organizat la Atena Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a participat la cea...

Andrian Ciobanu, judecătorul cu depuneri în contul jocurilor de noroc, eliberat din funcție

Andrian Ciobanu, judecătorul cu depuneri în contul jocurilor de noroc, eliberat din funcție Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au decis marți, 2 iulie, acceptarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.