X

Nasrin Sotoudeh a fost condamnată la ani grei de închisoare în Iran

Avocata iraniană Nasrin Sotoudeh, celebră militantă pentru drepturile omului aflată în detenţie la Teheran, a fost condamnată la şapte ani de închisoare de către justiţia iraniană, a anunţat luni agenţia de presă semioficială Isna, citată de AFP, potrivit agerpres.

”Nasrin Sotoudeh a fost condamnată la cinci ani de închisoare pentru conspiraţie împotriva sistemului şi la doi ani pentru că l-a insultat pe ghidul suprem Ali Khamenei”, a declarat judecătorul Mohammed Moghiseh, aflat la conducerea curţii revoluţionare nr.28 din Teheran.

Citește și: Maduro decretează o nouă zi liberă în Venezuela

Curtea ”a ţinut o audiere pentru acest proces în care clienta mea nu era prezentă şi noi am înţeles în final că instanţa a condamnat-o în contumacie”, a declarat pentru agenţia oficială Irna unul dintre avocaţii dnei Sotoudeh, Mahmoud Behzadi-Rad. Avocatul nu a precizat data audierii, nici dacă el a fost prezent.

”Dosarul a fost transmis la Curtea de apel”, a indicat judecătorul Mohammad Moghiseh pentru Isna.

Arestată în iunie 2018, dna Sotoudeh a aflat atunci că este condamnată la cinci ani de închisoare ”în contumacie” referitor la acuzaţii de spionaj.

Citește și: Trump cere 8,6 miliarde de dolari în plus pentru zidul de la frontiera cu Mexicul

Recompensată în 2012 cu Premiul Saharov pentru libertatea spiritului, decernat de Parlamentul European, militanta a stat deja trei ani în închisoare, din 2010 până în 2013, pentru ”activitate împotriva securităţii naţionale” şi ”propagandă antiregim”, după ce i-a apărat pe opozanţii arestaţi în cursul unor manifestaţii în 2009 împotriva realegerii în funcţia de preşedinte a ultraconservatorului Mahmoud Ahmadinejad.

În ianuarie, soţul său Reza Khandan a fost de asemenea condamnat la cinci ani de închisoare pentru ”complot împotriva securităţii naţionale” şi la un an pentru ”propagandă împotriva sistemului”.

Tags: Ali KhameneiIranNasrin Sotoudehteheran
Categorii: Sinteze