X

NATO: Bombardarea Siriei, un ‘mesaj’ clar pentru Rusia şi Iran

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că atacurile aeriene comune efectuate în zorii zilei de sâmbătă de SUA, Marea Britanie şi Franţa asupra mai multor instalaţii militare din Siria a fost ”un mesaj” adresat Rusiei şi Iranului, transmite EFE, potrivit agerpres.

”Operaţiunea a fost un mesaj clar la adresa regimului (preşedintelui sirian Bashar) al-Assad, şi la adresa Rusiei şi Iranului, care îl sprijină. A demonstrat că întreaga comunitate internaţională nu poate sta pe margine, fără să aibă nicio reacţie”, a declarat Stoltenberg, într-un interviu acordat postului turc NTV.

Citeşte şi: După bombardarea Siriei, experţii internaţionali verifică folosirea armelor chimice

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a salutat totodată ”sprijinul pe care Turcia l-a adus operaţiunii”. Stoltenberg, aflat luni în vizită la Ankara, a adăugat că operaţiunea occidentală ”a redus capacitatea de a folosi arme chimice şi probabilitatea ca acest lucru să se mai întâmple în viitor”. El a reamintit totodată că ”Naţiunile Unite au făcut eforturi pentru o anchetă independentă asupra armelor chimice (în Siria), însă Rusia s-a opus”.

În ceea ce priveşte întrevederea cu ministrul apărării turc, Nurettin Canikli, care a avut loc luni dimineaţă, Stoltenberg s-a limitat să declare că NATO ”continuă să lucreze” cu Turcia.

Agenţia EFE informează că la 13:30 GMT (ora locală 16:30), secretarul general al NATO va fi primit de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Citeşte şi: Două avioane s-au ciocnit în aer; ambii piloţi au murit

Potrivit comunicatelor oficiale, vizita lui Stoltenberg se înscrie în pregătirea summitului NATO de la Bruxelles, care va avea loc în iulie.

Întrebat în legătură cu decizia polemică a Turciei de a cumpăra sisteme de apărare antirachetă S-400 de la Rusia, Stoltenberg s-a mulţumit să menţioneze că ”achiziţionarea de sisteme de apărare este o decizie suverană a fiecărei ţări membre a NATO”.

Tags: IranJens StoltenbergNATONurettin CanikliRecep Tayyip ErdoganrusiasiriaSUAturcia
Categorii: Știrile zilei