NATO cere Rusiei să-și retragă armata din Transnistria

Publicat:

NATO cere Rusiei să-și retragă armata din Transnistria

Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe, a efectuat o vizită la Washington, unde a participat la Summit-ul NATO ce a marcat cea de-a 75-a aniversare de la crearea Alianței. La invitația Secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, șeful diplomației moldovene a participat la o serie de evenimente dedicate aniversării Alianței Nord-Atlantice.

Reuniunea NATO din 10 iulie de la Washington s-a încheiat cu semnarea unei declarații comune ce menționează Republica Moldova, făcând apel la Rusia să-și retragă forțele staționate, fără consimțământ, pe teritoriul țării noastre, potrivit paranteze.md.


Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

„Salutăm eforturile Republicii Moldova de a continua reformele democratice pe măsură ce avansează cu integrarea europeană, (…) și ne angajăm să sprijinim capacitățile de securitate și apărare și să consolidăm capacitatea de a contracara amenințările hibride”, se spune în declarație, într-un alineat dedicat relațiilor NATO cu partenerii săi.

Ministru de externe, Mihai Popșoi, a luat parte, în calitate de vorbitor, la panelul „Parteneriatele NATO” din cadrul Forumului public al Summit-ului. În discursul său, șeful diplomației moldovene a reiterat interesul Republicii Moldova pentru expertiza și asistența Alianței Nord-Atlantice în reformarea și modernizarea sectorului de securitate și apărare a Republicii Moldova, în conformitate cu standardele internaționale. În același timp, Mihai Popșoi a vorbit despre evoluțiile ce țin de securitatea regională, riscurile și efectele generate de războiul din Ucraina, provocările la adresa securității Republicii Moldova. Viceprim-ministrul a salutat sprijinul solid pentru Ucraina reconfirmat în cadrul Summit-ului NATO. ”Sprijinul oferit Ucrainei este un sprijin și pentru Republica Moldova. Solidaritatea va readuce pacea în regiune și în întreaga Europă”, a spus Mihai Popșoi.

Totodată, ministrul de externe a avut întrevederi cu omologi și oficiali din țările membre NATO și țările partenere. În cadrul acestora, Mihai Popșoi a abordat agenda de priorități a Republicii Moldova pentru modernizarea țării și aderarea la Uniunea Europeană.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

La Consiliul pentru Relații Externe, Mihai Popșoi a discutat cu experții despre politica externă a Republicii Moldova și consecințele războiului din Ucraina. Ministrul Popșoi a subliniat că, în ciuda provocărilor actuale, țara noastră depune tot efortul pentru a înainta hotărât spre spațiul păcii și prosperității.

Vizita ministrului de externe în SUA a avut loc în perioada 9-11 iulie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO// Două furturi într-o zi. Poliția a prins hoțul de la Râșcani

VIDEO// Două furturi într-o zi. Poliția a prins hoțul de la Râșcani Un bărbat de 40 de ani din capitală a fost reținut de...

Instruiți să detecteze armele de foc și munițiile cu raze X

Instruiți să detecteze armele de foc și munițiile cu raze X Reprezentanți din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău de comun cu cei...

Nordul țării scapă de caniculă. La sud și centru rămâne în vigoare Codul galben și portocaliu

Nordul țării scapă de caniculă. La sud și centru rămâne în vigoare Codul galben și portocaliu Canicula scade din intensitate. Meteorologii au actualizat alertele. Respectiv,...

Atenție! Vin alte intemperii peste Moldova. Este emisă avertizare Cod galben

Atenție! Vin alte intemperii peste Moldova. Este emisă avertizare Cod galben După mai multe zile de foc, urmează ploi, furtuni și grindină. A fost emisă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.