X

NATO cere Rusiei să-și retragă armata din Transnistria

NATO cere Rusiei să-și retragă armata din Transnistria

Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe, a efectuat o vizită la Washington, unde a participat la Summit-ul NATO ce a marcat cea de-a 75-a aniversare de la crearea Alianței. La invitația Secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, șeful diplomației moldovene a participat la o serie de evenimente dedicate aniversării Alianței Nord-Atlantice.

Reuniunea NATO din 10 iulie de la Washington s-a încheiat cu semnarea unei declarații comune ce menționează Republica Moldova, făcând apel la Rusia să-și retragă forțele staționate, fără consimțământ, pe teritoriul țării noastre, potrivit paranteze.md.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

„Salutăm eforturile Republicii Moldova de a continua reformele democratice pe măsură ce avansează cu integrarea europeană, (…) și ne angajăm să sprijinim capacitățile de securitate și apărare și să consolidăm capacitatea de a contracara amenințările hibride”, se spune în declarație, într-un alineat dedicat relațiilor NATO cu partenerii săi.

Ministru de externe, Mihai Popșoi, a luat parte, în calitate de vorbitor, la panelul „Parteneriatele NATO” din cadrul Forumului public al Summit-ului. În discursul său, șeful diplomației moldovene a reiterat interesul Republicii Moldova pentru expertiza și asistența Alianței Nord-Atlantice în reformarea și modernizarea sectorului de securitate și apărare a Republicii Moldova, în conformitate cu standardele internaționale. În același timp, Mihai Popșoi a vorbit despre evoluțiile ce țin de securitatea regională, riscurile și efectele generate de războiul din Ucraina, provocările la adresa securității Republicii Moldova. Viceprim-ministrul a salutat sprijinul solid pentru Ucraina reconfirmat în cadrul Summit-ului NATO. ”Sprijinul oferit Ucrainei este un sprijin și pentru Republica Moldova. Solidaritatea va readuce pacea în regiune și în întreaga Europă”, a spus Mihai Popșoi.

Totodată, ministrul de externe a avut întrevederi cu omologi și oficiali din țările membre NATO și țările partenere. În cadrul acestora, Mihai Popșoi a abordat agenda de priorități a Republicii Moldova pentru modernizarea țării și aderarea la Uniunea Europeană.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

La Consiliul pentru Relații Externe, Mihai Popșoi a discutat cu experții despre politica externă a Republicii Moldova și consecințele războiului din Ucraina. Ministrul Popșoi a subliniat că, în ciuda provocărilor actuale, țara noastră depune tot efortul pentru a înainta hotărât spre spațiul păcii și prosperității.

Vizita ministrului de externe în SUA a avut loc în perioada 9-11 iulie.

Tags: Antony BlinkenNATOSUATransnistria
Politică