X

NATO condamnă încălcarea spaţiului aerian al României de către drone ruseşti

NATO condamnă încălcarea spaţiului aerian al României de către drone ruseşti

NATO condamnă încălcarea spaţiului aerian românesc de către Rusia, după incidentul cu dronele din noaptea de sâmbătă spre duminică, dar spune că nu sunt informaţii care să indice un atac intenţionat al Moscovei, relatează The Guardian.

„NATO condamnă încălcarea spaţiului aerian al României de către Rusia. Deşi nu avem informaţii care să indice un atac intenţionat al Rusiei împotriva aliaţilor, aceste acte sunt iresponsabile şi potenţial periculoase”, a scris pe X Mircea Geoană, secretarul general adjunct demisionar al NATO, scrie presa de peste Prut, potrivit stiripesurse.ro.

Citeşte şi: Budapesta le dă peste nas criticilor privind sistemul de vize pentru ruși și belaruși – Stiripesurse.md

Două ţări membre NATO au declarat în weekend că drone ruseşti le-au încălcat spaţiul aerian. Cel puţin una ar fi intrat în România în timpul atacurilor nocturne asupra Ucrainei vecine, în timp ce o alta s-a prăbuşit în estul Letoniei cu o zi înainte, venind din spaţiul aerian al Belarusului.

NATO condamnă încălcarea spaţiului aerian al României de către drone ruseşti

O dronă a intrat pe teritoriul României duminică dimineaţa, în timp ce Moscova lovea „obiective civile şi infrastructura portuară” de peste Dunăre, în Ucraina, a anunţat Ministerul român al Apărării. Armata a desfăşurat avioane de luptă F-16 pentru a monitoriza spaţiul aerian, iar autorităţile au emis mesaje Ro-Alert pentru locuitorii din Tulcea şi Constanţa. Nu au fost raportate imediat victime sau pagube.

Ministrul leton al apărării, Andris Sprūds, a declarat ulterior că o dronă rusească a căzut cu o zi înainte în apropiere de oraşul Rezekne şi probabil că s-a rătăcit în Letonia din Belarusul vecin.

Incidentele au determinat oficialii din cele două ţări să solicite măsuri de acţiune comună pentru a contracara incursiunile aeriene ale Rusiei, scrie Reuters. În Letonia, care se învecinează atât cu Rusia, cât şi cu aliatul său apropiat, Belarus, preşedintele Edgars Rinkevics a postat pe platforma de social media X că guvernul său doreşte un răspuns comun din partea NATO. „Numărul unor astfel de incidente este în creştere de-a lungul flancului estic al NATO şi trebuie să le abordăm în mod colectiv”, a scris Rinkevics.

NATO condamnă încălcarea spaţiului aerian al României de către drone ruseşti

Noul ministru de externe ucrainean, Andrii Sîbiha, a scris pe X că cele două cazuri sunt „o reamintire clară a faptului că acţiunile agresive ale Rusiei se extind dincolo de Ucraina” şi a solicitat sprijin maxim din partea aliaţilor Ucrainei.

România are o graniţă de 650 km cu Ucraina şi, în ultimul an, fragmente de drone ruseşti s-au abătut în mod repetat asupra teritoriului său. Teritoriul românesc se află la câteva sute de metri de porturile ucrainene de pe Dunăre, ţinte frecvente ale Rusiei. Reuters menţionează că parlamentarii români intenţionează să examineze în sesiunea actuală o lege care să permită României să doboare dronele care invadează spaţiul aerian al ţării în timp de pace.

Tags: droneNATORomaniarusia
Externe